Шрифт:

Рекордът на Стефка още вълнува

Рекордът на Стефка още вълнува
25-03-2016 15:49

„Американка подобри рекорд на Стефка“. С това заглавие осъмнаха редица новинарски сайтове в понеделник сутринта. И логично генерираха хиляди импресии, кликания, отваряния и каквото там още им е необходимо, за да формират рейтинга си пред рекламодателите.

Нищо, че всъщност рекорд няма.

Добре де, има. Но не е 210 сантиметра, а 18 години и 2 месеца – на толкова Ващи Кънингам грабна световната титла и стана най-младата шампионка в скока на височина в исторята. А Стефка Костадинова е взела златото на 19 години и 10 месеца.

Всъщност заглавието е похвално. И в него няма нищо лошо. Напротив! Умението да накараш аудиторията да прочете нещо или поне да привлечеш вниманието й е сред най-ценните в днешно време. Но нека не се впускаме в дебрите на маркетинга на съвременната електронна онлайн медиа.

Има една гледна точка, която е в пъти по-важна. А именно, че 29 години по-късно световният рекорд на Стефка Костадинова все още вълнува българина. Не този, като мен и вас, които не спахме 3 дни, за да гледаме всяка минута от първенството на планетата в Портланд. А онзи, който гледа лека атлетика на Олимпиада, когато стартира българин, който се интересува още от футбол, тенис, волейбол, бокс и каквото още се сетите. И онзи, който изобщо не обича спорт и не го гледа, но е чул и е горд, че България има два действащи световни рекорда в леката атлетика. И когато този зрител чу и видя и за момент помисли, че единият е загубен, му стана... тъпо. И реагира.

Лично аз получих 4 (четири) телефонни обаждания от хора, които ме питаха истина ли е, че рекордът на Стефка е подобрен. Видели някъде, чули и се развълнували. И нямате представа каква въздишка на облекчение излезе от тях, когато им обясних какъв е този рекорд и защо се пише така.

Това, приятели, е показателно. Няма значение колко време минава, гордостта и вълнението остават. Гордост и вълнение от това, че в Царицата на спортовете, две българки са все още ненадминати за всички времена – Стефка Костадинова и Йорданка Донкова. Струва ми се, че скоро няма и да бъдат. А заглавия като това и реакциите след него, доказват само едно – великите постижения още ни вълнуват. Всеки един от нас, независимо колко следи леката атлетика и спорта като цяло, няма как да остане безучастен, ако нещо заплаши или отнеме това, с което се гордее. Понякога дори без да го осъзнава, докато не прочете нещо такова.

Е, приятели, американка НЕ подобри рекорда на Стефка. Не и този, който я нарежда завинаги в Пантеона на великите.

А днес е 25-и март. Именно на този ден е родена Стефка Костадинова. И няма по-подходящ момент да й кажем колко се гордеем с нея.

Честит рожден ден, Рекордьорке!

Илия Илиев

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Стефка Костадинова, СП зала 2016, Скок височина
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Юли 2018