Шрифт:

Хърделисти от няколко поколения ‘подгряха’ за шампионата

Хърделисти от няколко поколения ‘подгряха’ за шампионата
15-06-2016 10:01

16 от най-добрите ни хърделисти за всички времена подгряха за днешния шампионат. Те се срещнаха в емблематичния за атлетиката хотел Диана3 в столицата, за да си припомнят славните години. С малки изключения, на сбирката дойде „цялото кралско войнство”, с което са свързани най-големите ни успехи през годините при мъжете.

„Големите хърдели” бяха най-точни и с най-силно присъствие, като почти нямаше отсъстващи.

Дойдоха последните ни рекордьори в дисциплината, като Николай Шилев, Пламен Кръстев и настоящият - Живко Виденов. Един от основните инициатори за сбирката бе Руслан Грозданов. Събитието бе уважено и от емблемата на мъжките хърдели в Левски – Йордан Цанков-Ришо, който непрекъснато раздаваше „съвети” на останалите и особено на закъснелите. Ришо, както обикновено, бе в центъра на разговорите, като не пропусна и вечния спор – кои са по-добри – дали хърделистите на Левски, или тези от ЦСКА през годините. Пловдивската школа бе представена от Димитър Гушев, а за русенската - Николай Иванов. И двамата обаче постигнаха големите си резултати, като състезатели на ЦСКА. На време пристигна, а с това се "спаси от гнева на Ришо", представителят на по-младото и талантливо поколение на Левски - Георги Георгиев, възпитаник на самия Цанков и на Коце Миланов.

Отсъстваха обаче първият под 14 сек – Васко Недялков и 7-ият от СП в Хелзинки 83 – Венци Радев.

Не бе по-слабо представянето на сбирката и на по-ниските хърдели, тези на 400 м с пр. Те също бяха на най-високо ниво, защото на срещата присъства рекордьорът ни Тома Томов, чийто 48.48 сек все още са недостижими за младите ни атлети, вече 30 години.

Другият ни успешен бегач в тази дисциплина Красимир Демирев не смогна, защото спешно отишъл на зъболекар. Но пък на място бе „последният” с международни изяви на 400 м с пр., а сега зам. министър на спорта – Асен Марков.

Отсъстваше само двукратният олимпийски финалист Янко Братанов, а легендарният треньор в тези дисциплини Христо Гергов разказваше интересни случки от богатия си опит, като не пропусна да коментира с Живко Виденов новите герои в световните хърдели и, разбира се, техниката им. В разговора им се включваше и "червеният" треньор на няколко поколения спринтьори и препатственици Димо Ников и Пламен Нягин. 

„Участинците” бяха поздравени наживо по телефона от вицепрезидента на европейската федерация Добромир Карамаринов, също бивш препятственик, който е по работа в чужбина, но пък обеща, че ще се заеме организацията на есенната среща на хърделистите.


Тагове: Живко Виденов, Пламен Кръстев, Николай Шилев, Тома Томов, Асен Марков,
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени