Шрифт:

Ивет: Тези три дни ми побеля косата

Ивет: Тези три дни ми побеля косата
08-07-2016 23:55 | Яна Касова

Най-успешното представяне на българския тим в Амстердам определено е това на Ивет Лалова. Тя е единственият ни атлет, който стартира на две дисциплини на европейското първенство. И от двете спечели сребърни медали. Лалова се пребори за второто място във финала на 100 м с 11.20 сек, като „сигурната” шампионка Дафне Схипърс (Хол) се наложи с 10.90 сек пред истерична подкрепа на собствената си публика. Лалова обаче сияеше, след като заслужи второто си отличие.

- Ивет, втори медал в сериозна конкуренция. Как си след успешния край?
- Много съм доволна. Още веднъж да ме пуснат да бягам този финал, пак ще го направя. Това беше възможно най-доброто развитие, тъй като знаем, че Дафне се намира в невероятна форма. Затова аз в случая по-скоро играех на максимум за медалите. Знаех, че някой от младите, казвам го с добро чувство, ще сгреши. И така и се случи. „Старото” куче издържа до края (смее се).

- Преди финала каза, че си уморена. Какво направи в тези два часа между двете бягания?
- В тези два часа си дадох сметка колко съм работила, колко съм подготвена, в каква добра форма съм. И всъщност, се събудих след първото бягане на 100 м и си дадох сметка, че това не е бягане на 200 м, а вече бягаме 100 м. Знаех, че трябва добре да направя старта си. Освен това си дадох сметка, че всички тези момичета, освен Дафне – тя е почти непобедима, съм ги побеждавала, дори и този сезон. Това са едни дребни неща, които дават самочувствие и сила. А и знаех, че те се страхуват от мен. Всичко беше в моя полза.

- Днес атмосферните условия бяха съвсем различни от предните два дни.
- Проблем, разбира се, имаше с вятъра. В момента, в който застанах на старта се опитах максимално да се абстрахирам  от това, че усещам пак този страничен насрещен вятър. Трябваше да се абстархирам от цялата лудница, която съпровождаше Дафне до последните метри. Дори в колрума идваха деца, които крещяха „Дафне, Дафне”. Изобщо, тези три дни ми побеля косата.

- Всичко вече мина. Можеш да кажеш какво дойде да спечелиш тук?
- Аз дойдох наистина за два медала. Знаех, че ще бъде много трудно. Зная конкуренцията, зная моите възможности, зная колко тежко и колко много работих именно за това нещо. Тези четири бягания в три дни са много трудни. Независимо какви са условията, а пък и тук непрекъснато се сменя топло със студено, попътен вятър, насрещен, сухо, мокро. Пистата е много особена, мека е и дава по-късно крампове. Инна се контузи, дори. Има и много фактори, които остават зад завесата. Но смятам, че с този медал днес, като че ли компенсирах за малкия яд, който ми беше останал от това, че изпуснах златото вчера.   

- От тук накъде?
- Трябва само и единствено да предстои подготовка за Олимпиадата. Там залогът е много голям. Ще гоня още по-добри резултати. Два пика на формата в един сезон са много трудни. Аз все още тренирам с голям обем и да видим. Дай боже, търся лично постижение поне на 200 м. Знаем, че пистата ще бъде бърза в Рио, програмата е направена по друг начин. И да се надявам само да съм здрава, нищо друго не ми трябва.

- Усетила си каква подкрепа има Дафне Схипърс. А усещаш ли каква подкрепа имаш ти?
- Аз усещам огромна подкрепа. Самият факт, че тук сега при мен са президентът на нашата федерация (б.а. Добромир Карамаринов) и спортният министър на стараната ни (б.а. Красен Кралев) - това за мен е изключителна подкрепа. Благодаря и на всички вас, на всички, които гледат, постват, обаждат се. Много благодаря, защото без вашата подкрепа ние няма как да сме тук и няма да има смисъл за какво да правим всичко това.

- Ще се върнеш ли до България сега?
- (Смее се) Сега може би ще трябва да се върна. Доколкото знам, награждаването е утре чак вечерта. Първо ще се радвам пак да се кача на тази стълбичка за медала си.   

От Амстердам:
Яна Касова,
пратеник на BGathletic.com

Новините от европейското първенство в Амстердам достигат до вас със съдействието на Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".


Тагове: ЕП 2016, Ивет Лалова, 100 м
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени