Шрифт:

Олимпийското проклятие стигна Сергей Шубенков

Олимпийското проклятие стигна Сергей Шубенков
02-08-2016 09:13

Олимпийското проклятие над семейство Шубенкови застигна и сина Сергей. Световният и европейски шампион на 110 м с пр., както майка си Наталия, също няма да участва на олимпийски игри. Заради наказанието на руската федерация и отказа на ИААФ да пусне чистите руски атлети, Сергей Шубенков ще гледа игрите в Рио ...  по телевизията.

След неколкократните опити да бъдат пуснати чистите, а после само трите руски звезди Шубенков, Исинбаева и Кучина, 25-годишният хърделист съвсем се отчая и дори споделя пред медиите, че смята да приключи кариерата си, защото няма смисъл да тренира без да участва на големите първенства.

Майката на Сергей – Наталия бе една от най-силните съветски седмобойки през 1984 г., но заради бойкота на игрите в Лос Анджелис не участва, а през 1988-а се класира 4-а на руската квалификация и отпада за игрите в Сеул. И двамата със сина й смятат, че има някакво олимпийско проклятие над семейството им.

В интервю за "Спорт-експрес" Шубенков признава, че се намира в тотална апатия и се чуди каквоа да прави. Мислите на гневния шампион се лутат между няколко неща - да вдига ли бялото знаме, да пише писма до Путин да махне спортния министър Мутко и целия национален олимпийски комитет на Русия, или?

„Или пък да търся юристи и да гоня от някого компенсация за изгубеното време и надежди? А може би въобще няма смисъл да тренирам и да сложа край на кариерата си. Да правя блогове или да стана треньор на деца? Но, ако трябва да говоря сериозно – в момента нищо не зная и не разбирам какво става”, споделя хърделистът, който има европейска и световна титла и бе на път в Рио да закове т.нар. Голям шлем в атлетиката, като вземе и олимпийското злато в една считана за американска дисцпилниа.

Защо се случи това с руските атлети и да не бъдат допуснати до олимпийските игри, Сергей казва: Няма какво да се лъжем, нищо не е случайно. Всичко започна с безкрайните дисквалификации на атлетите на Виктор Чегин (спортно ходене). После дойде преразглеждане на стари проби, където изгоряха десетина човека. Това все бяха поводи за случващото се. Най-накрая започнаха давления и внушения от най-високо ниво и според мен затова стигнахме дотук.

 

После започнаха препоръките от УАДА, които ИААФ прие с охота и нямаше как да не ги изпълни спрямо руските атлети. Само, че спрямо Кения, въпреки филмите за допинг, препоръките не се спазиха и техните атлети заминават за олимпийските игри.”

Шубенков признава, че прецаканите спортисти с право могат да обвинят и руските чиновници в спорта.

„Сигурно има за какво да бъдат обвинени. Сега всички крещят - оставка за Мутко, но какво ще промени това. За мен виновните в много голяма степан са международните федерации, които така спасяват своята репутация и хората на Паунд (УАДА). Най-вероятно се опитват от тази история да правят свой политически капитал. А нашите чиновници не успяха грамотно да се защитят. А в крайна сметка потърпевшите се оказахме ние - спортистите.”

Сергей Шубенков признава, че през 2012-а му предлагали да приеме израелско гражданство, но отказал. Миналата година, като световен шампион, някакъв чуждестранен треньор му предлагал да замине в Лос Анджелис да тренира там. Също отказал.

„Къде да отида и защо да отида? Тук, в Русия всичко ме устройва. Когато има възможност дори от Барнаул (родният град на атлета) не излизам. А сега да ходя в друга страна, за да попадна в критериите на ИААФ, е последното нещо, което ще направя. Вероятно скоро ще сложа край на кариерата си и не зная какво ще захвана”, заключва едва 25-годишният атлет. 

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Сергей Шубенков, 110 м с пр., Рио 2016, ОИ 2016
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени