Шрифт:

Създателят на мелдония: Трябва да се отмени сегашната антидопингова система

Създателят на мелдония: Трябва да се отмени сегашната антидопингова система
01-10-2016 11:40

Създателят на мелдоний и шеф на латвийския институт за органичен синтез академик Иварс Калвинш е категоричен, че сегашната антидопингова система трябва да се промени. Откровението на учения е и по повод, че мелдоний отново влезе в забранителния списък на УАДА за 2017-а.

Калвинш все още се надява, че Световната антидопингова агенция ще вземе под внимание мнението на експертите за това, че препаратът милдронат не е допинг.

„Преди 2 седмици посетих централата на УАДА и имахме разговори, бяха полезни и споделихме мненията си по повод милдронат-а. Останах с надеждата, че истината все пак ще възтържествува”, споделя пред руските медии академикът.

Той допълва, че там в детайли обяснил действието на препарата и че еднозначно става ясно, че този препарат не може да бъде причислен към допинговите. И дал за пример и обзорен материал, в който експерти потвърждават, че досега няма научни доказателства, че милдронатът е допинг.

Калвинш припомня, че ако лекарите предписват милдронат, то значи пациентът има проблеми със сърцето, кръвообращението.

„Аз съм категоричен и уверен в това, че днес спортистите вече преминаха границата до която свършват естествените човешки ресурси. По нататък може да се отиде само с помощта на фармакологията. Не е тайна, че всички спортисти вземат нещо, но въпросът е в това да го правят изкусно.”

Ученият обяснява, че заместител на мелдония е коктейл от няколко препарата, които имат същия ефект и тяхното съдържание е същото, но се повишава работоспособността на спортиста с помощта на този допинг.

Той добавя, че това, което се прави сега е безсмислена борба, защото науката винаги намира възможност да даде нови вещества с все още неизвестни механизми, и затова Калвинш е много скептичен в опитите УАДА или който и било да се регулира този процес.

Академикът е категоричен, че сегашната антидопингова система трябва да се отмени.

„Тази система никога не може да се противопостави на това за което говоря. Има толкова различни вещества в света - известни и неизвестни. Тогава за всяко едно ли УАДА е длъжна да докладва и да доказва дали е допинг, което изисква и огромни средства. Това е безсмислена борба. Винаги науката ще намери възможност да даде нови механизми. И спортната фармакология, както и обикновената медицинска, непрекъснато се развиват. Колкото повече средства се влагат в това повече успехи има. А богатите страни могат да го правят.”.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Иварс Калвинш, мелдоний
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Май 2018