Шрифт:

Фолк дива отнесла пистата в Кюстендил. Буквално

Фолк дива отнесла пистата в Кюстендил. Буквално
12-10-2016 15:28 | Яна Касова

Кюстендил е един от градовете, които страдат сериозно от липса на адекватна база за подготовка по лека атлетика. Много населени места в България вече получиха своите подобрения на стадиони и спортни площадки по европейски или местни проекти. Големият проблем за всички обаче си остава зимната подготовка.

Но в Кюстендил – няма зиме, няма лете – няма зала, няма стадион.

Местните треньори и атлети вече няколко години очакват реализирането на обещавания проект за обновяване на стадион „Осогово” – съоръжение, приемало първенства от всякакъв ранг у нас. Но всичко е в миналото, защото пистата в момента е една бетонова отливка. Дори зебрановата настилка вече е премахната.

„Преди години Глория имаше концерт на стадиона и дойде с хеликоптер. Цялата зебранова повърхност излетя – събра се в края на стадиона, сподели Огнян Огнянов, треньор в клуб „Цвети Кирилова”-Костендил. – След това пак наредиха зебрановите пътеки, но без да ги лепят и това доведе само до по-големи трудности.”

Гражданите започнали да се оплакват, че се спъват в зебрана и от Общината взели решение да премахнат покритието - поне да няма травмирани хора. Иначе Глория имала сериозни главоболия с иновативното решение да пристигне по оригинален начин за концерта си. Първоначално тя получила разрешение от местната управа, но след пораженията на стадиона от Общината поискали да я съдят.

Но години по-късно главоболията вече са само за атлетическата общност.

„Тренираме на тревата, когато пазачите не ни изгонят. Те са тук, за да пазят тревната повърхност за футболните мачове, казва още Огнянов. – През зимата ползваме покритата писта към стадиона, но там е по-студено отколкото отвън.”

Дойде ли студът треньорът знае, че децата в групата ще намалеят драстично. Така се случва всяка година. Огнянов събира голяма група от дечица, които влязат ли в залата на ниските температури, започват да се разболяват. А последващите родителски действия са отново повтаряеми – спират децата от заниманията.

Сега има нови обещания – в Общината имали страхотен проект за построяване на спортна зала. Кюстендилските атлети са ентусиазирани, но проекта не са виждали. А място за лека атлетика в новопостроените зали из България няма. Единствената с параметри като за писта за Царицата е строящата се в Бургас. Дори „Арена Армеец” е малка за леката атлетика.

ОЩЕ СНИМКИ РАЗГЛЕДАЙТЕ - ТУК

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Кюстендил, Стадиони
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Май 2018