Шрифт:

Руснаците молят за международни съдии на първенството по ходене

Руснаците молят за международни съдии на първенството по ходене
10-01-2017 14:23

Старши треньорът на Русия по спортно ходене Николай Лукашкин изрази притесненията си за присъствието на международни съдии на зимното първенство на страната, което ще се проведе на 18-19 февруари.

 

Това, въпреки временната забрана за руските атлети, трябва да се разреши до края на януари. Ако не бъде създадена тази организация, руските скороходци няма да успеят да покрият нормативите за отборното участие на Купа Европа, както и нормативи за световното в Лондон.

 

Засега най-добрите руски атлети имат теоретични шансове да участват на международни състезания, като подадат индивидуални заявления и ако ИААФ реши, ще ги пусне.

До световното през август има време и дотогава казусът с руската федерация може да бъде разрешен, но спортните ходачи на Сборная няма да имат възможност да покрият нормативите, както и за отборно участие.

 

Тези изисквани стандарти обаче трябва да бъдат постигнати само на турнири с международно съдийство, а не се знае кога това ще бъде възможно за руските атлети. Затова Лукашкин настоява да им бъде разрешено да пристигнат международни съдии на зимното първенство, за да може резултатите им да бъдат легитимни, а така руските състезатели ще могат да подават и заявления за индивидуално участие.

 

Той допълва пред руските медии, че ВФЛА още не питала ИААФ по този въпрос. „Това трябва да се реши до края на януари. През 2016-а нямаме легитимни резултати, защото нито на зимното, нито на лятното първенство имаше международни съдии. Затова нямаме яснота как да кандидатстват състезателите за индивидуални заявки за международно участие. Говорих с главния треньор и обеща това да се изясни до седмица-две”, казва Лукашкин.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Николай Лукашкин, Спортно ходене, Русия, ИААФ
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Април 2018