Шрифт:

Наши величия: Абсурд! Без Русия спортът загива

Наши величия: Абсурд! Без Русия спортът загива
11-01-2017 22:04

Български спортни величия са против отстраняване на Русия от световния спорт, отнемане на домакинствата на международни състезания и мораториум за даването на нови.

 

Искането бе отправено от Асоциацията на националните антидопингови комитети (NADO).

 

Това стана на среща в Дъблин, която завърши с много остър като тон документ, информира "Ройтерс". От Асоциацията настояват също така в международните състезания да бъдат допускани само руски спортисти, преминали през проверка, които са съгласни да участват под неутрален флаг.

 

Новината сее смут в спортния свят втори ден, като мненията как трябва да се процедира са разнопосочни.

 

Viasport.bg потърси четири от най-големите ни спортни звезди, някои от които вече треньори или шефове на федерации, за да кажат своето становище по въпроса.

 

Олимпийската шампионка по биатлон и президент на федерацията ни Екатерина Дафовска: Не знам дали е редно да се взимат такива крайни мерки. Според мен спортът и особено случаят с Русия, стана страхотна политика, а не трябва да е така. За мен например е редно да не се разрешава и на асматици да се състезават при здравите спортисти, но им позволяват и нищо не можем да направим. Специално за Русия смятам, че не може покрай тези, които са се провинили и са взимали допинг, да изгорят и другите, които не са правили такива неща. Не е честно към вторите.

 

Олимпийската шампионка по гребане и настояща треньорка Румяна Нейкова: Не съм запозната с това предложение на антидопинговите комитети, защото съм на лагер на Белмекен и сме малко откъснати от света. Но нещата са комплексни. Ако се стигне до това една световна сила да бъде извадена от спорта, какво би се случило с по-малките държави?! Да не стане така, че след време и ние да изгорим. Защото когато големите слагат подписа си под такъв документ, малките какво могат да направят - само да скачат.

За мен е много чудно едно такова искане да бъдат извадени всички руски спортисти. Защо да бъдат наказвани тези, които не са хванати?! А относно идеята да се състезават под неутрален флаг - ще станат като бежанците. Един вид ги карат да се отрекат от гражданството си, така ли?! Това е някакъв ужас. Специално в гребането едно такова действие няма да се окаже фатално и не би се отразило много на класирането, защото при нас доминират други държави. Но ще е много жалко, ако такова решение се вземе."

ДОЧЕТЕТЕ МАТЕРИАЛА - ТУК

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Допинг, Русия
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Юни 2018