Шрифт:

Мария Кучина поведе световната ранглиста

Мария Кучина поведе световната ранглиста
12-01-2017 09:24

Световната шампионка на скок височина Мария Кучина поведе световната ранглиста в зала за годината. Рускинята победи със 194 см при първия си старт за 2017-а на турнир в Челябинск.

 

Отново уточняваме, че това постижение няма да влезе официално като №1, заради наказанието на руската атлетическа федерация. То само ще бъде фиксирано под чертата на ранглистата. Затова №1 за сезона в официалната ранглиста в дисциплината си остава 19-

годишната украинка Юлия Левченко със 192.

 

Ако ИААФ позволи по някое време руснаците да участват пълноправно или индивидуално, постижението на Кучина обаче е покрит норматив за световното първенство в Лондон през август.  

„Много съм доволна от този първи старт, като зная, че мога да скоча още по-високо. Това ще стане в следващите ми състезания и се надявам, че резултатите ще растат. А за турнира в Челябивск – бе много приятно, имаше музика, а всеки участник заявяваше своята любима композиция. Аз избрах песента на Валери Меладзе – „Небеса”.

Смятам, че започнах добре сезона и не скачах лошо. Сега чакам отговор от ИААФ на моето искане, което пратих на 23 декември, да бъда допусната до международните състезания.”

 

При мъжете в скока на височина Иван Ухов потвърди добрата си форма и записа втора победа в руската зимна верига. Олимпийският шампион от 2012-а преодоля 230 см, колкото скочи и на първия турнир в Екатеринбург. Подобно на Кучина и този резултат има същата съдба – най-добър в света за сезона, покрит норматив за Лондон, но ... под чертата.

 

На същото състезание се появи нов руски талант. Това е 20-годишният Тимур Моргунов, който отново скочи 5.80 м на овчарски скок. Това също е първи резултат в света за сезона. После Мортунов опита да подобри руския рекорд за младежи, който се държи от Максим Тарасов – 5.82 от 1992 г.). Тимур опита, засега неуспешно, летва на 5.85 м.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Мария Кучина, Иван Ухов, Скок височина, Тимур Моргунов, Овчарски скок
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Юни 2018