Шрифт:

Облекчение и разочарование след оттеглянето на Будапеща 2024

Облекчение и разочарование след оттеглянето на Будапеща 2024
23-02-2017 17:34

Смесица от облекчение и разочарование. Така може да бъде определена реакцията след оттеглянето на кандидатурата на Будапеща за домакинство на Летните олимпийски игри през 2024 г.

 

Драстичният спад в подкрепата на местните жители доведе до отказа на унгарската столица от битката с Париж и Лос Анджелис по съвместно решение на премиера Виктор Орбан, кмета на града Ищван Тарлош и Унгарския олимпийски комитет.

 

До оттеглянето се стигна, след като движението "Моментум" - една от новите политически сили в страната - внесе петиция с 266 хиляди подписа с искане за местен референдум по олимпийския проект.

 

Подписите бяха събрани в рамките на месец при минимално необходими 138 хиляди гласа, а в крайна сметка управляващите са решили директно да подкрепят оттеглянето, вместо да се организира референдум. Очаква се това да бъде официализирано на предстоящия Общински съвет.

 

Решението предизвика двуполюсни реакции. Според част от жителите решението е добре дошло, тъй като евентуално домакинство на Олимпийски игри би било ненужен разход. Според други политическите амбиции на "Моментум" са убили олимпийската мечта на Унгария.

 

"Домакинство на олимпийски игри щеше да е гигантско пренапрягане за страната и града", заяви 45-годишният учител от Будапеща Лайош Шанто пред "Ройтерс".

 

В началото на месеца беше отчетено, че неодобрението към кандидатурата на Будапеща е достигнало 68%, а едва 26% са категорично "за".

 

"Сега ще можем да се успокоим и да погледнем към актуалните проблеми, които имаме. Училища, болници, обичайните вечни проблеми, с които някой най-накрая трябва да се справи. Едва тогава ще можем да се позабавляваме с Олимпийски игри. Това е правилният ред", допълва Шанто.

 

За други - като треньора на унгарския национален отбор по водна топка Денеш Кемени - оттеглянето на кандидатурата е "много тъжен момент".
"Миналата есен мнозинството подкрепи кандидатурата и нашите шансове (да получим домакинство) се подобряваха. Можехме да убедим обществеността, но последните събития разрушиха шансовете ни. Без единство няма как да се получи", каза Кемени, който беше едно от лицата на унгарската кандидатура.

 

От управляващата партия ФИДЕС обвиниха политиците от опозицията, които първоначално са гласували в подкрепа на кандидатурата, но след това са се обърнали срещу нея.
"Петицията беше мотивирана от амбициите на "Моментум", каза парламентарният лидер на ФИДЕС Лайош Коса пред новинарския канал АTV. И добави, че хората в движението са страхливци, които са използвали ситуацията, за да сформират партия и да наберат подкрепа.

 

Студентът Андреа Шалай е един от разочарованите от оттеглянето на кандидатурата и от действията както на "Моментум", така и на управляващите.

"Моментум" превърна една страхотна спортна възможност в политическа комедия с тяхната петиция. А правителството отказа да се бори и подкрепи оттеглянето, вместо да води кампания да убеди скептиците", заяви 23-годишният младеж пред "Ройтерс".

 

От "Моментум", което е основано от млади хора, родени около 1989 г., настояваха да има референдум и твърдяха, че евентуално оттегляне на кандидатурата без референдум ще бъде "малодушие" и "предателство спрямо демокрацията".

 

Коса обаче оправда решението с това, че организирането на референдум толкова късно - изборите за домакин на Игрите през 2024 г. са през септември - така или иначе ще унищожи шансовете на Будапеща да спечели битката с Париж и Лос Анджелис.

 

Реакциите в медиите също бяха на двата полюса. Приятелски настроените към правителството медии излязоха със заглавия като "Имахме мечта", "Опозицията уби нашите Олимпийски мечти" и "Левите за пореден път предадоха нацията".

 

Други приветстваха решението. Информационният сайт Index.hu го определи като "краят на един кошмар, движен от липса на рационалност".

 

Източник: в-к „Дневник”

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ОИ 2024
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Май 2018