Шрифт:

Затлъстяването на децата се наследява от родителите

Затлъстяването на децата се наследява от родителите
12-03-2017 10:15

Ново изследване на учени от университета на Съсекс в Англия установи, че 35-40 процента от индекса на телесна маса на децата са наследени от родителите им, съобщи ЮПИ.

 

Това съотношение нараства до 55-60 процента за най-дебелите деца. Получените резултати сочат, че повече от 50 на сто от затлъстяването се определя от генетичните фактори и семейната среда.

 

Учените изследвали данни за ръста и телесното тегло на 100 000 деца и родителите им от Великобритания, САЩ, Китай, Индонезия, Испания и Мексико.

 

Резултатите показали, че предаването на индекса на телесна маса от едно поколение на друго е 20-процентно от майката и също 20-процентно от бащата. Ефектът от родителите върху индекса на телесна маса е най-малък за децата с най-слаба фигура и най-голям за най-затлъстелите деца.

 

При децата с най-слаба фигура 10 процента от индекса на телесна маса се дължат на майката и други 10 процента - на бащата, но що се отнася до затлъстелите деца, по 30 процента се дължат на всеки от двамата родители.

 

"Заключенията ни са въз основа на данни, събрани в страни с различно хранене и ниво на затлъстяване, от една от най-затлъстелите нации в света - САЩ, до две от най-малко затлъстелите - Китай и Индонезия - заяви ръководителят на изследването Питър Долтън от университета. - Това разкрива как затлъстяването се предава от едно поколение на друго в развитите и развиващите се страни. Стигнахме до извода, че въпросното предаване е едно и също във всички държави."

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Май 2018