Шрифт:

Макларън призна за грешки в превода на доклада за руския допинг

Макларън призна за грешки в превода на доклада за руския допинг
Ричард Макларън
14-03-2017 16:01

Кaнадският професор и адвокат Ричард Макларън обяви, че са допуснати множество грешки в превода на руски език на доклада му за Световната антидопингова агенция (WADA).

 

Той обаче категорично отрече твърденията за липса на доказателства в разследването му за държавно спонсосирана схема за употреба, разпространение и прикриване на забранени вещества.

 

В последната част на доклада си Макларън посочи, че повече от 1000 руски спортисти, участвали в летни и зимни олимпийски и параолимпийски игри, са замесени в схемата.

 

В момента Русия е изключена от международната лека атлетика, има забрана за участие на параолимпиадата в Пьончан и загуби няколко големи домакинства в зимните спортове.

 

През февруари в отворено писмо генералният директор на Международния олимпийски комитет (МОК) Кристоф де Кепер заяви, че от WADA са признали, че в "много случаи" доказателствата срещу руски спортисти не са достатъчно силни, за да бъде наложено наказание.

 

От WADA определиха писмото за контрапродуктивно и отговориха, че целта на разследването на Макларън е била да се определи какви доказателства има за съществуването на институционализиран допинг процес в Русия и да се идентифицира всеки спортист, който може да се е възползвал или да е участвал в манипулирането на допинг проби.

 

"Разследването никога не е било предназначено да се определи дали отделните идентифицирани спортисти са извършили нарушение на антидопинговите правила. Разследването потвърди систематичен процес в много спортни дисциплини в национални и международни състезания във и извън Русия, както и че огромен брой спортисти са се възползвали от или са участвали в предполагаемото манипулиране на положителни допинг тестове", заявиха тогава от WADA.

 

Световната антидопингова агенция призна, че за доста от руските спортисти, посочени в доклада на Макларън, единственото достъпно доказателство е това, което канадецът е могъл да разкрие, защото много проби били унищожени от московската лаборатория и не могат да бъдат тествани повторно.

 

В същото време в писмото на Де Кепер беше посочено, че използваните преводи от Макларън са "неадекватни". Днес по време на годишния симпозиум на WADA канадският професор се извини за грешките.

 

"В превода има много ненужни думи, които обикновено не се използват в руския език. Допуснати са някои грешки. Това е непростимо и искам да се извиня", заяви Макларън.

 

Той отново подчерта, че има ясни доказателства за допинг схема с участието на министерството на спорта, службите за сигурност и антидопинговите организации.

 

"Това не са обвинения. Това са доказателства, съществени факти", допълни канадецът и припомни схемата с манипулирането на пробите. Той обясни, че е качил доклада в публичен сървър, за да може "светът да види това, което сме открили".

 

Президентът на WADA Крей Рийди заяви от своя страна, че няма основание да се твърди, че основата, на която се базира докладът, е "подкопана".

 

"Точно това е една от причините да поканим днес сред нас Ричард Макларън. Неговите задания бяха съвсем ясни и те не бяха да се произвежда цяла серия от нарушения на антидопинговите правила. Неговата работа беше да види дали има организирана манипулация на допинг процеса и той направи точно това. Всичко, което имаме, е публично достояние", каза още Рийди.

 

Твърденията в отвореното писмо на генералния директор на МОК бяха посрещнати с похвали от руските официални лица, които продължават да отричат легитимността на доклада.

 

Днес спортният министър на Русия Павел Колобков за пореден път призова WADA да възстанови правата на руската антидопингова агенция (РУСАДА).

 

"WADA ни даде пътна карта. Част от критериите са изпълнени, а сега работи по завършването на останалите. Планът е РУСАДА да получи временни права от май 2017 г., а от ноември да бъде напълно възстановена", каза Колобков.

 

Министърът допълни, че руската спортна система е готова да съдейства напълно и е открита към всякакви проверки на отделни лица или организации.

 

Наскоро президентът на Русия Владимир Путин призна провала на антидопинговата политика в страната. Той категорично отрече да е имало държавна допинг схема, но заяви, че досегашната система не е сработила.

 

Скоро след това той получи поздравления от Световната антидопингова агенция, която видя в действията на президента "важна стъпка в правилната посока".

 

Единствено назначението на двукратната олимпийска шампионка и световна рекордьорка в овчарския скок Елена Исинбаева за президент на надзорния съвет на РУСАДА беше посрещнато с недоволство от WADA.

 

Първоначално тя бе избрана на поста през декември. Ръководителите на WADA обаче оспориха решението и обявиха, че според тях лекоатлетката не е подходящият човек, който да възстанови организацията.

 

Това доведе до нови избори за президент и миналата седмица Исинбаева беше преизбрана по предложение на Руския олимпийски комитет.

 

Източник: Дневник

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Русия, УАДА, Допинг, Ричард Макларън
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Април 2018