Шрифт:

Авокадо и здраве

Авокадо и здраве
15-03-2017 17:56

 

Ново изследване на Американската сърдечна асоциация потвърди, че авокадото може да намали нивата на лошия холестерол при здрави хора с наднормено тегло. Условието е, че плодът трябва да бъде включен в здравословна диета с умерен прием на мазнини.

Експериментът бил проведен върху 45 здрави хора с наднормено тегло на възраст между 21 и 70 години. Участниците били подложени на различни диети, които намаляват холестерола: диета с нисък прием на мазнини (без авокадо), диета с умерен прием на мазнини (без авокадо) и диета с умерен прием на мазнини, включваща едно авокадо на ден.

Проучването показало, че лошият холестерол е с 13,5 мг/дл по-нисък при участниците, които консумирали по едно авокадо на ден. Въпреки че холестеролът бил понижен и при другите видове диети, диетата с авокадо показала най-добри резултати, пояснява Science Daily.

Изследването показало и други неочаквани ползи от авокадото, като например понижени нива на триглицеридите в кръвта при контролната група, която консумирала плода.

"С това контролирано изследване доказахме концепцията си. Но това не е реалният свят. Трябва да накараме хората да консумират храна, която е здравословна за сърцето им. Това включва авокадо и други богати на нутриенти и здравословни мазнини храни", коментира Пени Крис-Етерон, един от главните автори на изследването и председател на Комитета по хранене към Американската сърдечна асоциация, в интервю със Science Daily.

Авокадото съдържа не само полезни мононенаситени мастни киселини, но и витамини и фибри. Точно това прави диетата с авокадо по-успешна от другите, твърди Кейт Патън, диетолог в клиниката "Клеверланд" в Охайо.

"Фибрите помагат да се чувствате сити за по-дълго време“, пояснява тя в интервю пред Ройтерс. Патън добавя, че фибрите влияят добре на храносмилането и ни помагат да ядем умерено през деня.

Консумацията на други видове плодове, зеленчуци и ядки също се свързва със здравословни ползи, от които хората могат да се възползват, разказва Крис-Етерон пред Ройтерс. Тя допълва, че хората, които искат да се хранят по-здравословно, трябва да се вгледат в хранителните си навици.

Прочетете още любопитни факти на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Юни 2018