Шрифт:

Лицевата опора - неразделна част от тренировките (видео)

Лицевата опора - неразделна част от тренировките (видео)
19-03-2017 16:23

Състезателят на Левски 2014 Кирил Райков, който е сертифициран кодиционен треньор, продължава със съветите си за правилни тренировки в своя блог в BGbasket.com. Новата му публикация e свързана с коремните мускули на тялото.

 

Лицевата oпора е едно от най-популярните и стари упражнения в света, но това не е всичко. Освен за подобряване на силата на горната част на тялото, тя също може да служи и като диагностика на моторни качества и амплитуда на движение (б.а. мобилност). Както по-нататък ще разберете, че чрез клякането и тягата може да опознаете функцията на таза, коляното и глезена , то при лицевата опора фокусът пада върху рамото, лакътя и китката.
 
Това упражнение е едно от най-важните бутащи упражнения и  служи за основа към по-сложни бутащи движения като лежанка, кофички и раменна преса. Ако разберете принципите и техниката на движението, вероятността да правите грешки при по-сложните упражнения, е много по-малка.
 
Огромен брой спортисти по света страдат от разкъсани връзки в рамото или дислокация. Може би и Вие сте от хората, които изпитват болка в рамото при лицева опора, лежанка или раменна преса. Може би проблемът не е във Вас. Може би единственото, което трябва да направите, е да промените техниката и виждането си за добра позиция и връзка между рамото, лакътя и китката. Ако нямате модел, по който първо да създадете стабилна позиция в дадено упражнение и след това да преодолеете съпротивлението, ще се сблъскате с доста трудности.
 
Лицевата опора служи също и за двигателна интеграция между частите на цялото тяло. За да направим правилно една лицева опора, трябва да активираме и стабилизираме цялото тяло. Стабилността в ядрото е от ключово значение, както и контрола, и стабилността на раменете и торакалния дял и тяхната взаимовръзка.
 
Насоки при лицевата опора
Ръцете са поставени вертикално, като тежестта пада върху центъра на ръцете (б.а. предната част на китките), напрежението е по гърдите и трицепса. Ръце на ширината на раменете е добро начало като позиция, докато научите как правилно да изпълнявате техниката на упражнението. Когато сте сигурни, от време на време може да сменяте позицията на ръцете, за да давате различни сигнали и стимули на тялото.
 
Първи стъпки

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Тренировки
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Юни 2018