Шрифт:

Заседяваш се - увреждаш здравето си

Заседяваш се - увреждаш здравето си
05-04-2017 13:29

Седенето е добре дошла почивка в заетото ежедневие на съвременния човек, но значителна част от хората прекарват дълго време в седнало положение – засядане пред бюрото на работа, отмаряне пред компютъра или телевизора у дома, пътуване с транспорт. Как влияе това заседяване на организма?

Отговорът на този въпрос е неприятен. Скоро след сядане, биоелектричната активност в мускулатурата спада значително, но енергийния метаболизъм се усилва, тялото започва да консумира до 1 калория на минута, което води до по-бързо огладняване. Само след 3 часа в седнало положение, артериалното разширение спада с около 50%, което понижава кръвооросяването. Ако се прекарат 24 часа в седене телесния инсулин губи 40% от способностите си за контрол над кръвната захар, което увеличава риска от развитие на диабет тип 2.

След само 2 седмици, в които се заема седнала позиция за повече от 6 часа на ден, нивата на нископлътностия липопротеин („лош“ или LDL холестерол) се увеличават значително, наред с други мастни молекули, което ускорява натрупването на мазнини и създава предпоставки за развитие на атеросклероза. В допълнение към това се понижават нивата на ензими, отговорни за разграждането на мазнини. Комбинираният ефект на тези две събития ускорява значително скоростта на напълняване.

Вследствие на продължителното бездействие някои мускулни влакна започват да отслабват и да деградират. С течение на времето, техните съкращения стават все по-слаби, докато не достигнат момент, в който изпитват затруднения дори в изпомпването на кръв към сърцето.

 

Дори хора, упражняващи редовна физическа активност, тези вредни ефекти се проявяват със сила, пропорционална на времето прекарано в седене. Ефектите от продължително заседяване не могат да бъдат изцяло контрирани с помощта на редовна физическа активност, точно както и ефектите от тютюнопушенето не могат да се нулират с фитнес, тичане или плуване.

При установяване на заседналия начин на живот, костите също страдат – всяка година в подобен режим причинява загубата на около 1% от костната плътност.

Използването на бюра за правостоящи, спазването на технологичните почивки, разходките в обедната почивка и изпълняването на някои прости и кратки йога упражнения на работа няма да премахнат вредата от заседяването на работния стол, но могат силно да я понижат. Съветва се на всеки час, прекаран в седнала позиция да се използват минимум 5 минути за разхождане, дори и на закрито.

 

Източник: puls.bg 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Април 2018