Шрифт:

Данчо Робертов - от гетото да златния медал - ВИДЕО

Данчо Робертов - от гетото да златния медал - ВИДЕО
08-04-2017 19:51 | Георги Делчев

Няма спор, че състезателят на Атлетик-90 Луковит – Данчо Робертов е една от младите ни надежди в средните бягания. За специалистите е ясно, че момчето е голям талант. Засега той е още младша възраст и с нетърпение чакаме изявите му и при по-горните възрасти.

 

На последното национално първенство в зала в Добрич Данчо стана шампион на 800 м, но освен титлата, го запомнихме и с нещо комично. Той бе явен фаворит, но очевидно имаше и специални указания за тактиката от треньора му Атанас Иванов. Само, че на Данчо, който бягаше по средата на групата, темпото му бе бавно и бягайки на висок глас попита какво да прави. Наско му каза да тръгва, т.е. да атакува, но с този диалог разсмяха цялата зала.

 

Преди да стигне до тази титла обаче момчето, което е от ромски произход, можеше и да спре с леката атлетика.

 

През миналата година изведнъж той изчезна и пропусна летния период. После се разбра, че Наско го изгонил от групата. Причината била, че Данчо пропускал тренировки и започнал да идва много рядко. Затова Иванов преценил, че няма смисъл да си губи времето и се отказал от него, колкото и талантлив да е Данчо.

 

Само, че момчето си е дало сметка, че вероятно бъдещето му е именно атлетиката и през есента на 2016-а сам отишъл и помолил да го върнат в групата.

 

Всъщност живот на Данчо не е много лесен. Доскоро живееше сам с баба си в село Дерманци, която обаче наскоро починала. Доста от къщните задължения падат точно на момчето, защото майка му се грижи за по-малките му братя. Затова не е много сигурно, че издържи на това напрежение и ще остане на пистата. 

За някои наши специалисти има нещо общо между нашия талант и олимпийският шампион от Рио на 1500 м – Матю Центровиц, като приликата не е само в кожата, а и по стила на бягане.

 

Не се наемаме да прогнозираме какво ще стане с него, но надеждите ни са, че Данчо няма да ни опровергае и наистина ще стане българският Матю Центровиц и ще ни радва с много успехи на световната писта. Самият Данчо ни уверява, че вече няма връщане назад и иска да бяга в световни и олимпийски финали ...

 

Надежда има, защото с него в групата на Наско има още няколко много талантливи деца (Андрей Трифонов и Николай Кирилов) , а е сигурно, че само конкуренцията ще донесе така чаканите бегачи, които скоро да пометат рекордите на Евгени Игнатов и Бинко Колев.

 

За това как Данчо и неговите съотборници се подготвят за летния сезон – вижте ТУК.

 

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Данчо Робертов, 800 м, Атанас Иванов, Андрей Трифонов, Николай Кирилов
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Ноември 2018