Шрифт:

Атлетическата такса - в търсене на златната среда

Атлетическата такса - в търсене на златната среда
12-04-2017 10:22

Днес поредицата на Viasport.bg за това как се издържат клубовете в България продължава с леката атлетика.

 

От следващите редове ще научите каква е цената, за да тренира детето ви този спорт и до колко държавните институции помагат за развитието на бъдещите ни медалисти в столицата и останалите по-големи и по-малки градове у нас.  

 

Всеки труд е заплатен. Така е и в спорта. Треньорите бяха принудени сами да намерят начин да се прехранват с това, което най-много умеят и ценят, след като държавата им отне тази възможност.

 

Все повече клубове по лека атлетика събират такси за обучение и провеждане на тренировъчен процес. Системата в индивидуалните спортове не задължава даден клуб да има по един треньор за всички възрастови групи, а в атлетиката често се получава и индивидуална работа по система „клуб-треньор”. Редки са случаите, в които специалист взима заплата от дадена община или организация. Затова месечният членски внос доста често се събира в по-различни от фиктивните суми.

 

Атлетите във възрастовите групи, които участват в национални шампионати, няма практика да плащат такси. Това важи и за учениците в спортните училища.

 

Но пък децата, които са на възраст под 13 г. често не са освободени от парични вноски. В София родителите плащат между 30 и 150 лв. за месечен абонамент към клуб. Заплащането включва между 2 и 5 тренировки на седмица.

 

На Националния стадион "Васил Левски" клубовете не плащат наем за базата, тъй като той се поема от федерацията.

 

Подготовката се води предимно на Националния стадион „Васил Левски” и на базата на Националната спортна академия в Студентски град. На най-големия стадион у нас клубовете могат да подготвят младите спортисти без да плащат наем за съоръжението, защото той се покрива от федерацията. В НСА пък без пари тренират атлетите на КЛАСА (клубът на академията), както и националните състезатели.

 

ДОЧЕТЕТЕ МАТЕРИАЛА ВЪВ Viasport.bg - ТУК

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Клубове, Общини, Такса
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Април 2018