Шрифт:

Катя Дафовска не давала на сина си да тренира атлетика

Катя Дафовска не давала на сина си да тренира атлетика
13-04-2017 16:06 | Георги Делчев

Олимпийската ни шампионка в биатлона Екатерина Дафовска не искала синът й Мартин да тренира лека атлетика. Въпреки това момчето само предпочело Царицата на спортовете и от есента започнал сериозни тренировки.

 

През зимата наследникът на единствената ни олимпийска шампионка в зимните спортове записа 5-6 места на първенството за старша възраст в зала, а преди няколко дни постигна много авторитетна победа. На кроса в Сунгурларе 18-годишният Мартин Проданов той стана първи, като надделя на финален спринт над другата ни голяма надежда в средните бягания Мануел Петров от Варна.

 

Мартин живее и учи в руската гимназия в Пловдив, а 5-6 години тренирал футбол към „Марица”. Само, че от миналата година сам предпочел да се откаже и да отиде в леката атлетика. Макар и почти без специална подготовка, талантът си проличава веднага. (Бащата на Мартин е Светлин Проданов, който бе един от най-добрите наши бегачи, от сливенската школа)

 

Потърсихме известната му майка да сподели дали се радва на успехите на сина си.

„Радвам се на успехите му, но аз не исках да тренира лека атлетика. Това е зверски труден спорт и малцина успяват да издържат. Аз държа той да учи и Мартин го прави. Искам да знае езици и да получи добро образование. Учи руски, испански, а на английски ходи на частни уроци.

С биатлона не съм го пробвала, защото в Пловдив няма къде. Баща му искаше да опита моя спорт, но не се получи. Тренираше футбол няколко години, но сам реши да се откаже. Шегуваше се, че му омръзнало да губи ...

 

Хич не искам да се занимава с атлетика, но през есента се записа. Докато ходеше на футбол, редовно излизаше да си дотренира с кросове на стадиона. Още през зимата в Добрич се видя, че бягането му се отдава. Не взе медали, но той почти не можа да тренира тогава, защото около месец и половина не правеше нищо, че го болеше ишиас.

Аз пак не държа да се занимава професионално със спорт, а да се учи, но той ще си реши.

 

Светльо (бащата на Мартин) му помага със съвети как да тренира. Той живее в Шотландия, но поддържат добра връзка и се чуват често.”

 

Треньорката му Йорданка Аризанова също е впечатлена от новото си попълнение, но призна, че и тя разбрала преди около 2 месеца, че Мартин е син на Катя Дафовска и Светлин Проданов.

„Препоръча ми го един бивш атлет – Чотов, но не ми каза, че става дума за дете на тези родители. Все още го проучвам и аз, но талантът му за бягане е безспорен. Според мен Мартин е много сериозен и смятам, че ще продължи с леката атлетика. Ще бъда откровена - той е много хубаво и възпитано дете. Има бързина и издръжливост, но при тези родители е нормално.

 

Аз наскоро разбрах, че Катя и Светльо са му родители и го питах. А Мартин каза – Е какво от това.

 

Иначе е малко различен, защото координацията от футбола е различна. Но пък положителните навици са много повече, не се страхува и е доста работлив. Казах чу, че тепърва предстоят още по-големите му успехи. Много е ангажиран в училище, но идва редовно да тренира. Сега дори имаме по две занимания дневно. В събота и неделя ходи при една група, които се събират редовно и бягат 5 и 10 км около гребния канала. Тези дни правихме отсечки, като една от 600 м направи за 1:26 мин.

 

Аз лично имам надежди Мартин да остане в леката атлетика, защото има ген и талант за този спорт”, споделя Данчето Аризанова.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Мартин Проданов, Катя Дафовска, Светлин Проданов, Йорданка Аризанова
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Юни 2018