Шрифт:

Когато войната убива спорта

Когато войната убива спорта
01-05-2017 15:36

В днешното мирно време сме привилегировани да наблюдаваме куп спортни събития на живо и по телевизията. Не чак толкова далеч обаче войната и оцеляването са били главното, за което хората са мислели, а от това е страдал и спортът.

 

Летните Олимпийски игри през 1940 година трябва да се проведат между 21 септемврил и 6 октомври в Токио, Япония.

 

Малко изненадващо, Токио печели борбата за провеждането им през 1932 година, когато е избран пред кандидатурите на Барселона, Рим и Хелзинки. Това е и първият не западен град, който трябва да бъде домакин на Игрите, а това ще е тяхното 12-о издание.

 

Подготовката за мащабното събитие тече с пълна сила, когато на 7 юли 1937 година избухва втората война между Китай и Япония. Веднага много ръководители искат Игрите да бъдат отменени, а от други държави заплашват с бойкот, ако градът-домакин не бъде променен. Все пак японците са уверени, че войната скоро ще свърши и ще могат да приемат спортния елит през 1940.

 

В крайна сметка обаче на 16 юли 1938 министърът Койши Кидо обявява, че Игрите се отменят. "Когато мирът отново се възцари в Близкия изток, тогава ще можем да поканим Игрите в Токио и да използваме възможността да покажем на хората по света истинския японски дух", казва той. Това ще се случи през 1964 година.

 

Международният олимпийски комитет дава организирането на Олимпиадата на Хелзинки, градът на второ място при оригиналния избор за домакин. Игрите са насрочени за периода 20 юли - 4 август 1940.

 

На 1 май 1940, в следствие на започването на Втората световна война, Игрите са окончателно отменени. Войната убива спорта и Олимпийски игри няма до 1948 година, когато Лондон е домакин. Хензинки все пак е домакин през 1952 година, а Токио през 1964. Японската столица ще бъде домакин и на Игрите през 2020.

 

Източник: Гонг

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ОИ 2020
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Април 2018