Шрифт:

Днес празнуваме Гергьовден

Днес празнуваме Гергьовден
06-05-2017 08:31

Днес е Гергьовден, който се счита за един от най-големите празници. На него се извършват редица обреди и ритуали, целящи осигуряването на здраве за хората и плодородие на нивите и животните.

 

На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец, мъченик за християнска вяра.

 

Българската армия пък го отбелязва като Ден на храбростта и той започва още с нейното създаване. Празникът се чества на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. от княз Александър Батенберг. Учредява се и военният орден „За храброст”, отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

 

Името Георги се счита за най-често срещаното у нас, въпреки споровете с Ивановците.

 

В голямото семейство на леката атлетика се оказа, че нямаме много успешни спортисти с такова.

Ние отличихме само 6-ма, като не претендираме, че те може и да са повече. На всички честитим празника и пожелаваме да работят за успехите на родната атлетика.

 

Започваме с легендарния ни бегач на дълги разстояния – Георги ТИХОВ.

Варненцът имаше „лошия” късмет да се състезава по времето на Михаил Желев. Може би затова атлетическите хора винаги ги свързват един с друг. Това обаче не помрачава постигнатото от него. Няма спор, че този суперталант много добре се е състезавал на стипълчейз и има отлични резултати от 1500 до 10 000 м.

Има няколко национални рекорда с висока международна стойност на 5000, 10 000 и на 3000 м с пр. Все пак най-големия му успех си остава онова 4-о място на европейското в Атина през 1969 г., на което Желев става шампион, а Тихов е четвърти с 8:27.2. Макар и след толкова години, Тихов си остава един от най-добрите наши бегачи в дългите дистанции, за което говорят и резултатите му, все още доста трудни за младите ни бегачи.

 

 

Георги ДЪКОВ е националният ни рекордьор на скок височина, който трагично си отиде през 1996 година.

В негова чест в родния му Плевен направиха клуб, в който треньорът Георги Гетов подготвя едни от най-добрите ни млади скачачи.

 

Продължаваме с Георги ДИМИТРОВ. Неуморният треньор няма нужда от много представяне, но срещу неговото име са записани повече от 70 национални и балкански рекорда, повече от 60 медала от световни и европейски първенства, европейски и световни купи. Равносметката от различните международни турнири е над 250 медала. Световните рекорди са 7, олимпийските са 2, а световният рекорд на Йорданка Донкова на 100 м с препятствия (12.21 сек.) бе подобрен чак след 28 години.

Под негово ръководство върховете стигнаха Гинка Загорчева, Ваня Стамболова, Венелина Венева и още много атлетки в различни дисциплини.

 

В тази група отбелязваме и позабравения ни състезател на скок височина, който бе  национален рекордьор в тази дисциплина и участник в няколко големи първенства – Георги ГАДЖЕВ.

 

С „храброто” име са и двамата ни последни рекордьори на гюле.

Георги ТОДОРОВ държеше постижение №1 у нас с авторитетните 21.01 м от 1988 г., който бе подобрен от сливналията

Георги ИВАНОВ - 21,09 м.  Иванов записа доста успешни прояви при юношите, като бе два пъти бе световен шампион. През последните сезони той преживява известна криза, но със сигурност Георги Иванов не е казал последната си дума и очакваме от него още добри резултати и достойни класирания на големите първенства.  

 

Георги ЦОНОВ е една от големите ни млади надежди. Синът на Стойко Цонов показа, че има голям потенциал и затова очакваме от него още много нови успехи и медали от големи първенства на троен скок.

 

Атлетиката няма почивен ден, но все пак – Весел празник на всички именници.  

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Гергьовден
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Юни 2018