Шрифт:

Спортът променя всичко

Спортът променя всичко
09-05-2017 16:07

Много от вас вероятно са наясно с огромните ползи от редовните тренировки, но има и такива, които пренебрегват спорта, по една или друга причина. Едва около 20% от българите над 18 години следват препоръките на специалистите за редовна физическа активност.


Средностатистическият човек над 20 години се нуждае от поне 2 часа и 30 минути на седмица прекарани в умерена активност, като например бързо ходене. Що се отнася до тренировки като тичането, то и 75 минути седмично са достатъчни за поддържане на здравето. Добавянето на няколко сесии силови тренировки ще доведат и до изграждане на мускулна маса, защита на сърцето, избягване на затлъстяването и по-дълъг и качествен живот.

 

Не искам да кажа, че по-кратките тренировки не си струват усилията. Дори и само 10-

минутна интервална тренировка може да доведе до съществени разлики здравето и благосъстоянието. Всеки човек, който направи спортуването редовна част от ежедневието си, без да изпада във фанатизиране, жъне най-големите предимства.
Не вярвате ли? Помислете върху няколко факта:

- Редовно трениращите имат с 40% по-нисък риск от развитие на деменция
- Редовно трениращите имат с 60% по-нисък риск от развитие на всички видове когнитивни увреждания
- При младите хора, редовните тренировки увеличават костната минерална плътност с между 2 и 8% годишно. Това помага за предотвратяване на опасните фрактури при леки падания, дължащи се на остеопороза.

 

Вижте и какви са разликите между средностатистическият трениращ 40-годишен човек и този, който има ниска или никаква физическа активност:

 

 

 

Източник: Framar.bg

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Май 2018