Шрифт:

Защо ходенето ни кара да се чувстваме добре

Защо ходенето ни кара да се чувстваме добре
19-05-2017 15:47

Трябва ли ви причина, за да станете от бюрото си? Според учени всяка крачка, която правим, води до приток на кръв в мозъка, кара ни да се чувстваме по-свежи и в кондиция.

 

Не е тайна, че упражненията ни карат да се чувстваме щастливи. Те помагат за повишаване на сърдечния ритъм и стимулират хормона на радостта.

 

До съвсем наскоро учените не бяха изследвали ефекта върху притока на кръв към мозъка или как това би могло да повлияе върху състоянието на ума.

 

Изследователи от Нюйоркския университет започнаха да изследват хемодинамичните (кръво-движещите) ефекти на педала на велосипеда, след което го сравняват с тичането. Те установяват, че и при двете дейности се увеличава кръвообращението на мозъка, тъй като всяка стъпка на земята или въртене на педалите стимулира артериите на спортистите, изпращайки кръв към мозъка. Ефектът е особено изразен при бегачите.

 

Учените изследват дали това може да се отнесе и за ходенето, при което стъпките са доста по-леки. Проведен е експеримент с 12 здрави млади доброволци, на които са сложени сърдечни монитори и ултразвукови машини, след което започват да ходят по бягаща пътечка.

 

Оказва се, че дори случайната разходка засилва притока на кръв към мозъка. Ефектът е значителен - някъде между минималното стъпване при колоезденето и по-тежките стъпки при бягането.

 

Според проф. Ърнест Грийн, който ръководи изследването, стъпването и натискът на стъпалата върху земята, сами по себе си, оказват въздействие върху сърдечната честота, водят до оросяване на мозъка, което помага за "чувство за благополучие по време на тренировка".

 

Източник: Profit

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Май 2018