Шрифт:

Върнаха повече от 100 медала от Игрите в Рио

Върнаха повече от 100 медала от Игрите в Рио
20-05-2017 17:04

Повече от 100 медала на спортисти са върнати на организаторите на олимпийските игри в Рио, защото по тях се появили черни петна.

Според медийния директор на оргкомитета „Рио-2016" - Марио Андрад поне 130 бронзови отличия се намират в монетния двор в Рио-де-Жанейро, където се правят възстановителни дейности. Сред върнатите медали има и от спортисти от Паралимпиадата.

 

„Най-много се възстановяват медали, които са съхранявани неправилно и от това се изтрило лаковото им покритие. Ръждата и потъмняването са се появили точно на такива места, които са повредени. Има само 10 сребърни медала, които пък са държани в екстремален студ”, съобщава Андрад.

 

Той допълва, че тези отличия им били върнати още през октомври. Според него това е напълно нормална практика, а бразилският монетен двор ще отстрани дефектите и ще върне медалите на спортистите. Не се съобщават обаче от кои спортисти и от кои страни са върнатите отличия.

 

Преди Игрите в Рио монетният двор изготови 2488 медали (сребърни и бронзови), които на 30% са от преработени материали.

На състезаниета в Бразилия през миналия август отличия взеха спортисти от 87 стран, а златни -59.

В неофициалното класиране по медали начело бе САЩ, която завоюва 121 отличия (46 златни, 37 сребърни, 38 бронзови). Втора е Великобритания - 67 (27-23-17), трети Китай (26-18-26).

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ОИ 2016, Медали
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени