Шрифт:

Плуването помага на бегачите

Плуването помага на бегачите
16-06-2017 21:06

Независимо дали сте опитен бегач, участващ в състезания, бягате за разнообразие или просто за отслабване и за по-здравословен начин на живот, плуването е чудесно допълнение към основната ви подготовка.

 

По време на бягането, мускулите и ставите изпитват значително напрежение, което понякога може да доведе до нараняване, особено, ако бягате всеки ден.

 

Основните предимства на плуването, като аеробен вид тренировка за развитието на сърдечно-съдовата система, е почти пълната липса на стрес на ставите и сухожилията. Заедно с предотвратяването на наранявания, плуването е един чудесен начин да се горят калории, увеличаване на мускулната сила и гъвкавост.

 

Този воден спорт включва работата на почти всички основни мускулни групи, които активно карат сърцето да доставя богата на кислород кръв към клетките. Дихателната система също се развива, тъй като издишването във водата и задържане на дъха изискват усилия.

 

Движението във водата, която е почти 1000 пъти по-плътна от въздуха, осигурява мощност натоварване на цялото тяло и метаболизма, което позволява да се горят калории, не само докато сте във водата, а и известно време след приключване на плуването ви.

 

Всеки плувен стил използва различни мускулни групи - и всичко това може да донесе полза на бегачите. Например, при плуване кроул, правилните удари на краката във водата карат седалищните мускули да работят повече, които ако са слабо развити това често води до накланяне на торса напред и до снижаване ефективността на бягането.

 

Плувният басейн е чудесен начин да се поддържа форма по време на възстановяване. Освен това, тези кардиосесии са идеални за тези, които са в начален стадии на подготовка след травми.

 

Движенията, извършени по време на плуването, особено за постигане на рационална позиция, постоянно принуждават мускулите да се удължават, което увеличава тяхната гъвкавост и еластичност.

 

Едно проучване потвърждава, че плуването не само помага бегачите да подобряват издръжливостта си, но и ускорява процеса на възстановяване.

 

В изследването, проведено от учени от университет в Западна Австралия, участват 9 добре тренирани атлети. Участниците, разделени на две групи, изпълнявали интервално бягане, в което правят 8 отсечки по 3 минути при 85-90% VO2max. След 10 часа атлетите, след първата тренировка, преплували 2000 м в леко темпо, а втората – си почивали.

След 14 часа, за да бъде оценена беговата ефективност след интервалната тренировка,  атлетите правят бягане във високо темпо.

 

Установено е, че атлетите, плували след интервалната тренировка, били в състояние да бягат при зададено темпо 13 минути и 50 секунди. Другата група, които почиваха след интервалната тренировка,  бягали при тези условия едва 12 минути и 8 секунди. Процентното съотношение е разликата от 14% в полза на плуващите.

 

Учените също така установили, че след тренировката в басейна атлетите възстановили, като имали по-ниски нива на С-реактивния протеин (биомаркер за възпаление).

 

Всичко това показва, че с помощта на плуването се подобрява производителността на бягането и снижава възпалението на мускулите след интервални тренировки.

 

Бегачите, които никога преди това или дълго време не са плували, се препоръчва да започнат, първо с треньор, за да научат основите на правилното дишане и техника.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Бягане и плуване
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Юни 2018