Шрифт:

Как спортът влияе на психиката ни?

Как спортът влияе на психиката ни?
22-06-2017 14:36

Макар и клиширана, репликата „спортът е здраве“ е напълно актуална и до ден днешен. Тенденциите показват, че в последните години спортуването и поддържането на добра физическа форма се превръщат в своеобразен тренд. Фокусът разбира се е върху външния вид, но не остава по-назад обстоятелството, че активният начин на живот се отразява здравословно и благоприятно върху цялостния организъм на човека, включително върху нашата психика. Всеизвестен факт е, че умствените занимания и игри като шах и покер действат благоприятно върху мисълта и продуктивността. Един от най-добрите покер играчи в света и посланик на Poker Stars Даниел Негреану често говори за поставяне на цели и самоусъвършенстване, доказвайки, че играта помага за прочистване на съзнанието и мисленето в перспектива. Подобно въздействие имат и заниманията, включващи активна физическа дейност, тъй като човешкият организъм е като една добре смазана машина и всички процеси и реакции в него са в причинно-следствена връзка помежду си.

 

Замисляли ли сте се защо въпреки умората и мускулната треска след фитнес например се чувствате в много по-добра кондиция и изпълнени с енергия? Това се дължи на химичните процеси, които се задействат в организма и изпращат сигнали до нашия мозък при физическа активност, тъй като упражненията, подобно на шоколада, стимулират произвеждането на ендорфин. Следователно какво по-хубаво лекарство за добро настроение от раздвижването? Доказано е, че активният спорт помага на хора в депресия и с ниска самооценка. Поставянето на персонални цели и подобряването на лични рекорди провокира чувство на удовлетвореност от постигнатото и дава мотивация. Особено полезни в тази насока са и груповите спортове, най-вече за по-притеснителните и не до толкова социални хора. Чувството да бъдеш част от един отбор, да преследваш обща цел и да бъдеш приобщен към определена група има несъмнен положителен ефект върху психиката.

 

Спортът е и страхотен начин за самодисциплина и придобиване на добри навици като точност и концентрация. Според проучвания съчетаването на кардио упражнения с такива за стягане на мускулите влияе благоприятно върху мозъчната дейност като спомага за критичното мислене и подобряването на паметта. Както знаем, физическата активност подобрява кръвообращението и притока на кислород в мозъка, което е от основно значение за добрата памет и способността да разбираме и научаваме нови неща с по-голяма лекота.

 

 

Споменавайки депресията, няма как да не отбележим ползата от спортуването в борбата срещу стреса. След напрегнат и изморителен ден изразходването на насъбраната негативна енергия и раздвижването са най-добрият начин за почивка и рестарт. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че чрез спорт се поддържа добра физическа форма и постоянно здравословно тегло. Дори и да не сте фокусирани върху външния си вид и да не следите стриктно всеки сантиметър и натрупан килограм, не трябва да забравяте, че изгарянето на калории на първо място се отразява добре на здравето Ви, намалява риска от заболявания, включително и на проблеми с мускулите и ставите в по-напреднала възраст, и разбира се, не на последно място, Ви помага да изглеждате по-здрави, тонизирани и свежи.

 

От голямо значение както за външния вид, така и за здравето, е и добрият сън. Именно чрез активно спортуване можете да подобрите Вашите навици, да преборите умората или безсънието и да си изготвите здравословен режим на сън. Това отново ще се отрази както на доброто психическо състояние, така и на концентрацията и настроението ви на следващия ден. Разбира се трябва да имате предвид, че ако спортувате късно вечер, това може да има обратен ефект и да Ви направи твърде енергични в късните часове на деня. Препоръчително е да подберете най-подходящото за Вас занимание и да го съчетаете адекватно с графика си, за да постигнете максимата „здрав дух в здраво тяло“.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Юли 2018