Шрифт:

Отново погват Кастер Семеня за повишен тестостерон

Отново погват Кастер Семеня за повишен тестостерон
04-07-2017 13:14

Научно списание публикува изследване, което показва, че жените с по-голямо количество тестостерон от нормалното имат до 4.5% предимство спрямо съперничките си в атлетиката. ИААФ ще се опита да използва тези данни, за да спре Кастер Семеня, Дути Чанд и компания.

ИААФ има срок до края на месеца да представи научни доказателства пред КАС (Спортния арбитражен съд в Лозана), за да бъде върнато правилото, определящо нормата на наличие на тестостерон, за да бъде една жена допусната за участие в състезания. Правилото бе въведено след скандалния пробив в елита, който направи Кастер Семеня със световната си титла на 800 м през 2009-а. После атлетките с по-висок тестостерон от приетия за нормален за нежния пол трябваше да се подлагат на хормонална терапия, за да се състезават наравно с жени.

Нещата се промениха през юли 2015-а, когато индийката Дути Чанд заведе дело в КАС и го спечели. Правилото бе поставено под “карантина” и ИААФ получи 2-годишен срок да докаже, че има научни основания за него. Неслучайно Семеня се завърна триумфално на пистата през 2016-а и направи най-силната си година като стана олимпийска шампионка в Рио. Във финала на 800 м имаше поне още две жени с повишено ниво на мъжки хормони…

Изследването е направено след анализ на 2100 андрогенни проби от атлетки, участвали на световните първенства през 2011-а и 2013-а. Той е спонсорирано от ИААФ и УАДА (Световната антидопинг агенция) и е публикувано в Британското списание за спортна медицина. Според него предимството на “по-високия тестостерон” е от 1.8 до 4.5% в бяганията на 400 и 800 м, хвърлянето на чук и овчарския скок. 

“Представете си какво е тогава предимството за тези жени, които стигат нормалните граници на тестостерон при мъжете”, казва един от авторите на изследването.

Източник: списание "Атлетика"

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Кастер Семеня, ИААФ, КАС
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Април 2018