Шрифт:

Александра Начева в разбега на великите

Александра Начева в разбега на великите
Снимки: Getty Images, Личен архив
19-07-2017 14:53 | Яна Касова

Световната вицешампионка в тройния скок за девойки под 18 г. Александра Начева е пряко обвързана с най-големите ни състезателки в дисциплината. Нейната първа треньорка е Ива Пранджева, а шампионския привкус пловдивчанката усеща на турнирите на Тереза Маринова.

 

Пранджева и Маринова имат общо 15 медала от големи първенства при девойки и жени. Двете са и единствените българки, преминавали над 15-те метра в тройния скок, като Ива има 15.18 м, а Тереза – 15.20 м. А в техните стъпки вече уверено скача Начева. Дори подобрява рекордите им.

 

„Александра е дете, родено да бъде победител”, казва Пранджева, която е треньор на Начева, от когато тя е II клас, та до миналата есен.

 

А при пловдивчанката спортът е тясно обвързан с приятелството. Александра и дъщерята на Пранджева – Никол, събират семействата си. Двете учат в една детска градина в града по тепетата от 3-годишни. Момичетата стават приятелки, а дружбата им прави близки и родителите им.

 

„Алекс ми е като дете. Двете с Никол са най-най-близки приятелки и до днес. А и ние с родителите на Алекс – Диана и Иван, също, споделя Пранджева. – Момичетата ни заедно започнаха да тренират при мен.”

 

През декември 2010 г., когато Алекс е на 9 г., олимпийската шампионка Тереза Маринова организира първото състезание за малки атлети в България. Алекс и Никол редят медал след медал на вратлетата си. Така е и на следващите издания на „Тереза Маринова и приятели”.

 

„Още тогава се виждаше, че Алекс е с качества за спортист, че е бърза и отскоклива. На първите турнири на Тереза, да е жива и здрава, че ги направи, Алекс беше първа на спринта, само Никол я побеждаваше на скоковете. После продължи да се развива и да печели медали при малките, коментира Паранджева. - В V клас тя скочи 4.96 м в скока на дължина, което е много добър резултат за тази възраст. В многобоя, през който трябваше да премине на националните шампионати, не можа да печели отличия, защото много я мъчеха 600 м. А и аз не ги напъвам много децата. Но като дойде време за индивидуалните дисциплини, Алекс отново започна да печели. Миналата година стана шампионка на България и в зала и на открито. От есента започна да тренира при Стойко Цонов. С него така сме се разбрали – аз тренирам децата, а той се занимава с по-големите. Двамата със Стойко станаха тандем, паснаха си.”

 

Първото състезание на Тереза Маринова носи и първи медали за Начева. На снимката: Алекс е вляво, до нея Никол.

 

През 2016 г. Алекс стана първа в България в скока на дължина и в зала (5.43 м), и на открито (5.49 м) за момичета под 16 г. (за възрастта няма троен скок). Начева се наложи в тройния скок на шампионата при по-големите – девойките младша възраст с 12.25 м. А тази година Алекс я започна с рекорди. В края на януари пловдивчанката се приземи на 12.75 м в Пловдив – само 2 см от националния рекорд за девойки под 18 г. на Тереза Маринова. Дни по-късно Александра стана първата българка в тази възраст, която премина границата от 13 м в зала - 13.03 м. Точният резултат пък бил предречен от Пранджева вечерта преди състезанието. През зимния сезон българката заслужи и балканската титла за младша възраст в зала.

 

От май рекордът на открито на Тереза Маринова от 13.23 м отново беше под обсада. На няколко състезания Начева се приближи на сантиметри от постижението и стана шампионка на Балканите за девойки под 18 г. с 13.22 м. А дни преди да замине за световното първенство за възрастта си в Найроби (Кен) Алекс се приземи на 13.45 м, изкачвайки се и на първо място в световната ранглиста за сезона.

 

В Найроби Начева направи нова поправка – 13.54 м, което й донесе и сребърен медал от шампионата на планетата. Преди да достигне до успеха обаче Александра показа, че е истински боец. За скачачите е ясно, че квалификацията често е по-сложно състезание от самия финал. Специалистите пък знаят, че има спортисти, но има и състезатели. На Начева, която на 20 август ще навърши 16 г., й се наложи да докаже и двете. Тя беше последна преди третите опити в квалификацията в Найроби с посредствените за нея 11.52 м. В последната си възможност за място на финала Начева изригна 12.76 м – 1 см над квалификационната норма.

 

Семействата на Алекс и първата й треньорка са близки повече от десетилетие.

 

Ива Пранджева изживява един от най-емоционалните си дни на 15 юли. Тя е на мач на дъщеря си Никол, вече волейболистка, която играе среща за трето място на турнир по плажен волейбол за жени в Пловдив. Само на 15 г. Никол и партньорката й Лора играят със залог – първи медал при жените за дъщерята на Пранджева.

„Гледам мача на Никол и по същото време тече финалът на Александра в Найроби. Следя какво става на световното първенство по телефона – невероятна емоция, гледам едната, гледам другата, споделя все още развълнуваната Ива. – Дикторът на волейболния турнир следеше също на компютъра си състезанието на Александра. Когато то завърши, в една почивка на мача, той обяви, че Александра Начева е световна вицешампионка. Видях как Никол се хвана за главата и се притесних, че ще заплаче и ще загуби концентрация. Но после си казах, че това само може да я мотивира. Така и стана – момичетата спечелиха мача.”

 

И едновременно двете приятелки достигат до големи успехи в спортния си път и макар на 7 500 км една от друга.  

 

Най-най-близки приятелки - Алекс и Никол. 

 

„Алекс е страхотна като характер. Тя е зодия лъв – победител, съумява да се справя с всички трудности, пред които се изправя. Показа го и на квалификацията в Найроби, обективна е Пранджева. – Тя е отлична ученичка, успява да организира деня си, за да може да учи и тренира. При нея няма „не мога”. Страхотно дете – всички я обичат, толкова е лъчезарна, усмихната винаги.” 

 

Начева учи испански език в Езиковата гимназия „Иван Вазов” в родния й Пловдив, като намира време да изучава и английски език. Но от всичко това не страда и тренировъчният режим.

 

„Страхотно е, че запазваме традициите в тройния скок – в момента и Алекс, и Габриела Петрова, споделя Тереза Маринова. – Алекс подобрява моите рекорди, което е добър показател. Виждам, че тя има още много резерви и в техническо и скоростно-силово естество, което е добре, защото означава, че има от къде още да печели сантиметри. Радващо е, че имаме специалисти, за да открием и запалим талантите в тройния скок. Но е много важно, че имаме имена – и аз, и Пранджева, Габи, на които децата да искат да подражават. Така няма да се изгуби интересът към тройния скок. Надявам се да откриваме все повече и повече деца, които да искат да подражават на нас и останалите ни именити спортисти.”

 

Пред Начева стои и последното сериозно спортно изпитание за годината. Още утре Алекс излиза в квалификациите на тройния скок на първенството на Европа за юноши и девойки под 20 г. в Гросето. Тя ще участва и в скока на дължина в италианския град.

 

 

 

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Александра Начева, Троен скок, Ива Пранджева, Тереза Маринова, ЕП 20 2017, СП 18 2017
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени