Шрифт:

Кастер Семеня: Пикая като жена, не съм мъж

Кастер Семеня: Пикая като жена, не съм мъж
03-08-2017 10:31

Насочвайки се към златен дубъл на световното в Лондон в бяганията на 1500 и 800 м Кастер Семеня изглежда само ще влоши ситуацията около т.нар „неравенството между половете", което я придружава през цялата й кариера.

 

В очакване на буря от възмущение и гняв Семеня, която много рядко дава интервюта, пред една южноафриканска телевизия олимпийската шампионка не скри раздразнението от постоянните съмнения в нейния пол.

 

„Не мога да разбера този начин на разсъждение, че имам някакви предимства. Когато пишкам, пикая като жена. Не разбирам защо все казват, че съм мъж, защото имам твърде нисък глас. А аз съм жена, аз зная това и за мен този въпрос е затворен", казва Семеня.

 

Според специалистите, след като Кастер бяга в Монако 1:55.27 на 800 м (което е най-бързото време през последното десетилетие), тя има реална възможност да подобри и световния рекорд, който е от 1983 г. на чехословашката бегачка Ярмила Кратохвилова - 1:53.28 мин.

 

На 1500 м обаче Семеня ще се конкурира в Лондон с куп кенийки и етиопки, сред които е световната рекордьорка Гензебе Дибаба (3:50.07). Тази година Семеня е бягала това разстояние само веднъж, в ранната пролет и победи с 4:16.87.

 

През миналата година на 1500 м Кастер бе по-бърза, като стана шампион на страната си с най-добър резултат в своята кариера - 4: 01.99 мин.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Кастер Семеня, 800 м
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Април 2018