Шрифт:

Ръдърфорд пред BGathletic.com: Не е лесно да останеш за дълго на гребена на вълната

Ръдърфорд пред BGathletic.com: Не е лесно да останеш за дълго на гребена на вълната
05-08-2017 17:20

Грег Ръдърфорд е едно от най-големите имена в съвременната атлетика. Действащ световен шампион, златен медалист от Олимпийските игри в Лондон 2012, бронзов от Рио 2016, европейски шампион и първенец от игрите на британската общност. Ръдърфорд пропуска поради контузия Световното първенство по лека атлетика, но феновете могат да го видят в новата му роля – на коментатор и експерт на Евроспорт, телевизионният канал, който ще излъчи всяка секунда от шампионата. Преди началото на Световното първенство Грег Ръдърфорд даде ексклузивно интервю за тесен кръг европейски медии, сред които ексклузивно за България бе BGatletic.com.

 

- Олимпийска, световна, европейска титла – спечелил си всичко това. Намалява ли мотивацията на един спортист след като спечели всички възможни отличия? Как успя да останеш мотивиран след толкова много успехи?

- Да, това е ключов въпрос за всеки успешен спортист. За разлика от доста мои колеги аз осъзнавам, че кариерата на един атлет не е чак толкова дълга. За съжаление, не мога да правя това, което умея най-добре, цял живот. Иска ми се да можех, но не мога. Мотивацията ми произтича от това да продължавам да печеля и да се утвърдя на върха, за да мога да остана в историята като един от най-великите на своето поколение. Това важи в още по-голяма степен за Великобритания, тъй като тук конкуренцията е огромна и не е лесно да останеш за дълго на гребена на вълната. Все още обожавам да се състезавам и гладът ми за успехи е също толкова голям, колкото беше когато започнах да се състезавам. Така че липсата на мотивация, никога не е била проблем за мен.

 

- Наскоро получи контузия. Колко сериозна е тя и кога можем да те очакваме отново на пистата?

- От началото на годината имах хронични болки в левия глезен. След няколко рехабилитации се оказа, че източникът на проблемите са слабините. Сега ми предстои нов период на възстановяване. Няма да се състезавам отново през тази година, но се надявам да съм готов за надпреварите на закрито догодина.

 

- Контузията обаче ти отвори врати за ново поприще и ти предстои да бъдеш един от експертите на Евроспорт на предстоящото Световно първенство. Обмислял ли си да станеш коментатор или телевизионен експерт след като прекратиш състезателната си дейност?

- Всъщност, да. Много бих се радвал да направя този преход, ако, разбира се, се окаже, че притежавам необходимите качества. Това е поприще, което ме заинтригува още след първото ми интервю като лекоатлет, след като спечелих първенството на Англия за аматьори през 2006 г. Много ми допада работният процес в телевизията и ми се иска да вярвам, че след време ще мога и аз да го правя. От тази гледна точка работата ми за Евроспорт през следващите дни ще бъде чудесна възможност да натрупам опит и познания в тази област.

 

- Неведнъж си споделял, че смяташ Юсейн Болт за суперзвездата на леката атлетика за последното десетилетие. Кой според теб ще бъде лицето на спорта, след като той се оттегли?

- Болт ще остави огромна празнина след себе си, защото той не е просто звездата на леката атлетика, а световен феномен. За спорта беше много важно още по негово време да беше започнал да се заражда наследникът му. По този начин щеше да се осъществи един по-плавен преход. Хубаво е, че има лекоатлети като Уейд ван Нийкерк, който показва чудесни резултати. Според мен той може да е следващата голяма звезда в бягането.

 

- Кой е твоят идол? Има ли спортист, на когото се възхищаваш?

- Да, разбира се, че има. Възхищавам се на Роджър Федерер. Невероятно е колко много е постигнал и как продължава да се представя на най-високо ниво в продължение на толкова много години. Вдъхновяващо е да видиш спортист на неговата възраст да постига такива успехи. Роджър е изключителен човек и изключителен спортист и не мисля че има човек, който да не го уважава.

 

- Смяташ ли, че спринтьорите могат да бъдат успешни и в дългия скок, подобно на Карл Луис и Джеси Оуенс?

- Интересен въпрос. Много спринтьори си мислят, че понеже могат да развият висока скорост при бягане, това автоматично ще им донесе успех и в дългия скок. Това обаче не е точно така. Както всеки спорт, дългият скок също има своя специфична техника, която трябва да бъде усвоена. Освен това, състезаване в два спорта означава два пъти повече тренировки, което съответно води до два пъти повече умора и два пъти по-голям риск от контузии. Така че изобщо не е толкова лесно, колкото някои хора смятат.

 

- През 2013 г. стана член на Ордена на Британската империя. Какво е чувството да ти бъде оказана такава висока чест?

- Беше невероятно! Орденът ми беше връчен лично от Нейно величество. Това е огромна привилегия, тъй като не са много спортистите, които са получили това звание. Когато си спортист, се стараеш да повишаваш резултатите си постоянно, но никога не очакваш, че ще получиш подобно признание не само от феновете в цялата страна, но и от самата кралица! Не всички членове на Ордена получават медалите си лично от Нейно величество и това направи този момент още по-специален.


Новините от световното първенство в Лондон със съдействието на: 

Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".


Тагове: СП 2017, Грег Ръдърфорд, Скок дължина, Юсейн Болт
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени