Шрифт:

Шампионът с две знамена

Шампионът с две знамена
Снимки: Getty Images
11-08-2017 20:22 | Яна Касова

Един от най-големите таланти на европейския спринт Рамил Гулиев развя две знамена след победата си на 200 м на световното първенство в Лондон. Роденият в Азербайджан атлет донесе златото за Турция, но не пренебрегна страната, за която започна да трупа спортната си визитка и още на 19 г. стана европейски шампион на 200 м вицешампион на 100 м за юноши.

 

„Живея в Турция и се състезавам за Турция”, само с едно изречение Гулиев отби атаката към него за смяната на националността си.

 

Преди 7 г. Рамил се премести да живее в южната ни съседка. Спринтьорът тренира при баща си Елдар Гулиев до неговата смърт, настъпила вследствие на инфаркт през лятото на 2010 г. По това време вече преминаването на спринтьора в турския Фенербахче е договорено и през 2011 г. той получава турско гражданство. В родината си Рамил няма добри условия за атлетическа подготоква. Докато край Босфора такива проблеми няма. Турският клуб осигурява напълно подготовката и живота на младия спринтьор докато той чака да изтече 4-годишната забрана да се състезава заради промяната на националността си. Спринтьорът тренира с азера Олег Мухин от тогава и до днес.

 

 

Турските фенове на леката атлетика са сигурни, че Рамил заслужава успехите на пистата, защото е много последователен и стъпка по стъпка върви към най-високото стъпало. В Лондон той достигна върха. Без нито един медал от голямо първенство при мъжете до сега Гулиев наказа всички във финала на 200 м. Той спечели златния медал с 20.09 сек.

 

“Това състезание беше моя мечта. Когато пресякох финала, веднага погледнах екрана. Знаех, че съм сред първите трима, но не и какъв медал съм спечелил. Когато видях, че аз съм шампионът, ме обзе радост, заяви Гулиев. - Полуфиналът беше по-труден заради дъжда и защото дадох всичко от себе си, за да съм на финал. Бях много притеснен. Всеки има тази предстартова треска, но е важно как ще се справи с нея в точния ден. Финалът беше по-лесен заради хубавото време.”

 

 

Световният шампион на 200 м вече има нови цели. От тази година той е в компанията  на спринтьорите под 10 сек на 100 м (9.97 сек), но за по-дългия спринт има много по-сериозно цели.

 

„Знам, че мога да подобря европейския рекорд от 19.72 сек. На световното първенство беше трудно, защото бягахме три пъти и не е лесно да дадеш най-доброто време. Трябва да работя колкото се може повече върху 100 м. Има много по-добри атлети в тази дистанция. Имах добър шанс да спечеля на 200 м и фокусът ми продължава да е върху тази дисциплина”, сподели Гулиев, чиито родитрели също са били атлети.

 

Още след първата си тренировка на стадиона Рамил е запленен от леката атлетика. В деня след този, в който за първи път тренира, той участва и на състезание. Печели го. От тогава знае, че бързината му ще бъде неговото бъдеще.  

 

От Лондон:
Яна Касова, специален пратеник на BGathletic.comНовините от световното първенство в Лондон със съдействието на: 

Болница "Тракия" и Парк-Хотел "Стара Загора".


Тагове: СП 2017, Рамил Гулиев, 200 м
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Юли 2018