Шрифт:

Какво да спортува 5-годишното дете?

Какво да спортува 5-годишното дете?
31-08-2017 10:45

Около петата година родителите почват да се питат дали детето трябва да спортува или е по-разумно да го запишат на език или музика. Традиции в семейството, амбициите на майката, излишната енергия на хлапето, спортната слава на таткото в миналото – са фактори, които влияят.

 

Психолозите са единодушни, че около петата година е добре да ориентираме детето към някакъв спорт, който ще помогне на развитието и израстването му.

 

То е достатъчно голямо, за да възприеме нова информация, но все пак не е достатъчно укрепнало за натоварванията, които предстоят в училище. А спортът, независимо какъв ще е той, има положително въздействие – гради характер, дисциплина, навици, колективен дух... не развива само физиката. Така че, наблюдавайте дето и вижте дали това, което вие сте избрали, му допада и му помага. Нека отиде на една-две тренировки, а след това си поговорете как се чувства в „отбора“. Това ще наклони везните „за“ и „против“ в една или друга посока.

 

Гимнастика, балет, фигурно пързаляне:

Дори без стремеж за високи постижения, художествената гимнастика, балетът и фигурното пързаляне носят ползи за малката госпожица. Те развиват баланс, правилна стойка, елегантни жестове, грациозност.

 

Лека атлетика:

Заниманията развиват хармонично тяло, помагат за оформяне на мускулите, поддържат тялото в тонус, формират качества като издръжливост. Така че, ако детето обича да тича, скача, хвърля - пробвайте като го запишете на лека атлетика. Още повече, че спортът развива и натоварва симетрично мускулите на тялото и предпазва от гръбначни изкривявания.

 

Плуване:

Без значение дали ще стане един ден плувец, детето трябва да се научи да плува. И колкото по-рано се случи, толкова по-добре. След това само ще усъвършенства различни стилове и умения.

 

Някои родители пробват още от раждането да запозная бебето с водата и успяват. У нас има условия хлапето да се научи да плува от 4-5-годишна възраст.

 

Плуването не само стругова тялото, но и развива капацитета на белия дроб. А това е от полза за всички хлапета, които боледуват често от респираторни заболявания.

 

Колективен спорт:

Подходящ е и за най-малките. Още повече, че доста детски градини имат отбори. Така че не е нужно родителите да водят детето в някои клуб.

Отборните спортове развиват спортсменски качества, координация, внимание, способност да се вземат решения. Бягнаето поддържа хлапето в добра физическа форма, а игра в отбор възпитава  спортсменския дух.

 

Източник: noviteroditeli.bg

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Август 2018