Шрифт:

В Топ 100 на богаташите няма спортист

В Топ 100 на богаташите няма спортист
Снимка: Forbes
01-09-2017 09:40

Традиционната класация на най-богатите хора в света правена от Forbes показва, че за 2017 г. няма нито един от сферата на спорта в Топ 100.   

 

Най-състоятелен от сектор спорт е Стенли Крьонке (на снимката) с нетна стойност на личното богатство от $7.5 млрд., което му отрежда общо 210-о място в класацията на „Форбс”.  Неговото богатство обаче не само чисто спортно, като той притежава огромна недвижима собственост и обширни земеделски стопанства – 2 млн. акра земи в САЩ и Канада.

 

Той е мажоритарен собственик на отбора от Националната футболна лига в САЩ "Сейнт Луис рамс". Той е първият човек в САЩ , който притежава отбори в почти всички най-популярни спортове без бейзбола. Освен на "Сейнт Луис рамс" той е собственик на баскетболния "Денвър нъгетс", хокейния "Колорадо аваланч", тима от "Мейджър сокър лийг" "Колорадо рапидс" и отбора по лакрос (популярна игра в Северна Америка, приличаща на хокей на трева) "Колорадо мамът". Към това трябва да се прибавят и 29.9 % от акциите от европейския футболен гранд "Арсенал".

 

Крьонке е на 70 години, женен и има 2 деца. Магистър е по бизнес администрация и е гражданин на САЩ. Носи прозвището Тихия Стан.  

 

Втори по богатство от сектор спорт е Джери Джоунс с богатство от $5.2 млрд. (340-о място). Той е президент и генерален мениджър на „Далас Каубойс” (отбор по американски футбол).  

 

Трети по богатство от сектор спорт е Робърт Крафт, който е малко по-беден от Джоунс с лично богатство също от $5.2 млрд. (348-о място).  Той е собственик на „Ню Ингландс Пейтриътс” (отбор по американски футбол).  

 

Иначе най-богатият човек в света според „Форбс” е основателят на бранда Zara Амансио Ортега. Неговото богатство се оценява на $85 млрд. Той е на 81 години, баща е на три деца и има испанско гражданство. Живее в Ла Коруня.  

 

Класацията на Forbes нагледно показва, че спортната индустрия все още е слабо развита в световен мащаб и не може да съперничи на традиционните и новите индустрии, от където произлизат най-богатите хора на земята.

 

Спортът генерира умерен, даже слаб доход, в противовес на масовите представи. Въпреки че спортът вероятно е най-атрактивната дейност на света и притежава умопомрачителна популярност от него все още се печели слабо. Приказките за богатите спортисти наистина са си само приказки. Даже в световно измерение.        

Иван Цанов, BGswim.com

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Стенли Крьонке, Forbes
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени