Шрифт:

Русенец спечели трансграничния маратон ′Via Pontica′

Русенец спечели трансграничния маратон ′Via Pontica′

Ивайло Каменаров от Русе спечели трансграничен маратон "Via Pontica", информираха организаторите от "Зелена стъпка".

 

Българинът от клуб „Русе тича“ завърши с време 3.10:55 часа, оставяйки зад себе си румънците Дачиан Гизила от Констанца и Щефан Саладжан от Бистрица, които преодоляха 42-та километра в пресечен терен по българското и румънското Черноморие за 3.16:55 и 3.22:04 часа.

 

При жените най-бързи бяха Катя Дженкова от Варна (4.01:30), Йовка Иванова от София (4.25:10) и Албена Цонева от Разград (4.42:04).

 

Участниците се насладиха на бягането покрай дивите плажове на Крапец и Дуранкулак и имаха възможност да разгледат популярния румънски курорт Вама Веке, в който забавленията никога не спират.

 

Преминаването на границата се извърши без никакво забавяне, благодарение на съдействието на гранична полиция и от българска, и от румънска страна. Документите на участниците бяха проверени преди старта и след това граничните полицаи следяха единствено за състезателните номера, без да спират състезателите.

 

Участниците в полумаратона (21 км) също преминаха държавната граница с тичане. Те стартираха от Румъния и завършиха в България. На първо място завърши Йордан Петров от Добрич с 1.23:44 часа, следван от Василе Апетроайе от Румъния (1.29:09) и Ивайло Василев от Плевен (1.29:39).

 

Доста силна бе конкуренцията и при дамите, където спечели Цветелина Венкова от "Зелена стъпка" (Разград) с 1.40:44 часа. На второ място завърши Кристияна Петкова от Пловдив, а трета бе Кармина Капитану от Мангалия.

 

Състезанието бе последвано от страхотен концерт на Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд, които се раздадоха докрай, карайки много от участниците да забравят, че са бягали десетки километри и да се отдадат на бурни танци. Васко отдели специално внимание на румъноговорящата част от публиката. „Няма бира“ на румънски е „Nu e bere“ – извика легендарният блусар и показа, че освен железни завеси, може да събаря и езикови бариери.

 

"Щастливи сме, че Васко Кръпката е с нас, тъй като мотото на това състезание е свободата, а той е изпълнител, чието творчество е изцяло свързано с идеята за свободата", посочиха организаторите от клуб „Зелена стъпка“.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Йордан Петров
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Март 2018