Шрифт:

Буря измъчи бегачите в Adventure Sky Run

Буря измъчи бегачите в Adventure Sky Run
10-09-2017 13:02

Силен вятър, дъжд и гръмотевици измъчиха 154-те участници в най-високото планинско бягане на Балканите Adventure Sky Run.


Няколко часа след старта в Боровец, заваля проливен дъжд, а планината стана прекалено опасна. За да не рискуват здравето на състезателите, организаторите ги спряха временно на подкрепителните пунктове "Кобилино бранище" и "Рибни езера". До този момент през финала на ЦПШ "Мальовица" бяха минали най-бързите 15 атлети. До края на контролното време в 19.30 часа, след 54 км в най-високата част на Рила, трасето преодоляха 98 души - 13 жени и 85 мъже. 

Заради лошото време 47 мъже и жени приключиха бягането си на Кирилова поляна и ще получат от организаторите медал за храброст. Двигателят на състезанието Велислав Велков от Adventure Sky Run Club и Adventure Shop направи всичко необходимо, за да няма пострадали и около 20 състезатели бяха извозени с автобуси от високата част на Рила до Боровец.


Победител в надпреварата при мъжете стана Константин Василев с време 7:33:25, следван от Александър Спасов (7:55:15) и Александър Стойковски (8:06:46). При жените най-бърза беше Мария Николова (9.22:58), следвана от Тоня Цвяткова (10:21:46) и Мая Петрова (10:56:54).

Най-бързият при мъжете стартира в Adventure Sky Run след двуседмичен подготвителен лагер на Белмекен.

"Доволен съм от състезанието, но времето не беше добро - каза шампионът. расето беше тежко и красиво - най-красивото, на което съм бягал. По принцип предпочитам по-късите дистанции до 35-40 километра, но успях да се представя добре. От 10-годишен се занимавам със спортно ориентиране и бягането е част от живота ми. Ако съм здрав ще участвам и следващата година и ще се опитам да подобря значително времето си. По трасето, около 25-я километър, получих болки в левия ахилес, които ме затрудниха при качванията", каза Василев.

Победителката при жените Мария Николова пристигна в Рила, след като само седмица по-рано участва в най-известното състезание по ултрамаратони в Европа - обиколката на Монблан. Мария Николова завърши в Алпите на девето място, след като пробяга 170 км и записа 10 000 м положителна денивелация.
"Времето на Монблан беше по-лошо, отколкото тук - имаше дъжд, сняг и вятър - каза шампионката. Финиширах девета при жените с време от 29 часа, което е мой личен рекорд. Миналата година пробягах разстоянието за 33 часа. В Adventure Sky Run се включих без да съм възстановена напълно, но съм доволна от представянето си", каза още Николова.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Юни 2018