Шрифт:

Екоорганизации обвиниха Токио в сътрудничество с престъпници за Олимпиадата

Екоорганизации обвиниха Токио в сътрудничество с престъпници за Олимпиадата
13-09-2017 09:10

Greenpeace и редица други неправителствени организации написаха на Международния олимпийски комитет (МОК) открито писмо, в което обвиняват организаторите на Летните олимпийски игри в Токио през 2020 година в сътрудничество с компании, занимаващи се с незаконно обезлесяване на тропически гори.


Общо 47 са организациите, подписали писмото. В допълнение към Greenpeace, Международният център за екологично право и дружеството за изследване на околната среда на Германия също се обръща към МОК. В текста се отбелязва, че организационният комитет на Игрите си сътрудничи с доставчици на дървен материал, свързани с компании, които секат незаконно тропическите гори. Освен това тези компании, според неправителствените организации, са заподозрени и в нарушаване на условията на труд. В писмото се подчертава необходимостта да се проведе задълбочено разследване на веригите за доставки на дървен материал за изграждане на съоръжения за Олимпиадата.

"Имаме доказателства, че организаторите на Игрите през 2020 г., експлоатирани в горите и по този начин нарушават правата на човека, компрометират олимпийските ценности на зачитане на човешкото достойнство. Ние призоваваме органите на МОК и организаторите на игрите в Токио незабавно да спрат да харчат природните ресурси", пише в отворено писмо.


В писмото се подчертава още, че организационният комитет на състезанието проявява безотговорно отношение към разхода на природни ресурси и изисква провеждането на задълбочено разследване на схемите за доставка на дървен материал за изграждането на олимпийски места.


Летните олимпийски игри в Токио ще се проведат от 10 до 24 октомври 2020 г. В края на миналата година размерът на планираните разходи за Игрите е намалял от 26 милиарда до 16,8 милиарда долара.

Източник: Actualno.com

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: ОИ 2020, МОК
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Август 2018