Шрифт:

Изкуственият интелект - другото АЗ

Изкуственият интелект - другото АЗ
28-09-2017 17:00

Наскоро президентът на Русия Владимир Путин заяви, че: "Страната лидер в разработването на изкуствения интелект ще е новият господар на света. Тези технологии предлагат колосални възможности и трудни за прогнозиране заплахи“. По този повод Илон Мъск, основателят на Tesla и Space X, добави още по-страшното: "Съперничеството между великите сили в сферата на изкуствения интелект ще е най-вероятната причина за избухването на Трета световна война". На фона на подобни тревожни изказвания тазгодишното издание фестивала "Ars Electronica" (букв. "Електронно изкуство" – б.р.) внесе повече светлина върху темата от гледна точка на изкуството, технологиите и обществото.

Фестивалът
В продължение на пет дни над 1000 творци, хора на науката, дизайнери, технически експерти, хакери, преподаватели, предприемачи и активисти от цял свят участваха в изложби, конференции, работилници и пърформанси обединени от темата "Изкуствения интелект – другото аз". Верен на идеята да представя връзката между изкуство и наука в полза на обществото, фестивалът "Ars Electronicа" се интересуваше от визиите, очакванията и страховете, с които свързваме настъпващия всеобхватен изкуствен интелект. Търсенията за същината на този интелект, създаден не от някой друг, а от нас – хората, бе отправна точка за размисъл върху това какво всъщност ни прави нас хора. Много точно тук бе изказването на директора на фестивала Герфрид Стокер, че до момента не познаваме технология, която да не е създадена от човек. Ако се страхуваме от технологиите, то това е страх от нас самите.

Фестивалът по традиция се състоя в красивия австрийски дунавски град Линц. За това до каква степен фестивалът се е превърнал в част от живота на града, говори фактът, че пърформанси и инсталации се състояха дори в градската катедрала – втората по големина в Австрия. За петте фестивални дни „Ars Electronica“ бе посетен от над 100 000 души, което е нов рекорд в историята му. Симпозиумът, съпровождащ откриването, бе на тема „Как културата определя технологиите?“. Много често обикновените хора и специалистите се фокусираме върху това по какъв начин технологиите променят културата ни. Тук обаче гледната точка бе обърната и акцентът падна върху това как различните култури по света създават технологии, които са всъщност тяхна проекция. В симпозиума участваха специалисти от различни области и идващи от различни краища на света.

За роботите и хората
"Може ли човек да обича робот? Може ли робот да обича човек?" бяха въпросите, на които бе отделена специална секция за публика над 18 години. Секцията бе озаглавена „Изкуствена интимност“ и в нея посетителите можеха да видят и пипнат "умни" секс играчки, устройства за телесекс, различни софтуери и приложения. Най-голям интерес предизвика Саманта, сександроид, снабден с изкуствен интелект. Напомня ли ви за филма "Блейд Рънър"?

"Как ще може да се погодим с идващия изкуствен интелект, когато все още ние самите имаме големи трудности да се разбираме помежду си?“ В търсене на отговорите на този въпрос беше посветен цял един ден от програмата на конференциите. Бяха дискутирани различни „горещи“ теми като например тази за идващите в Европа бежанци.

По време на фестивала бяха раздадени и награди в различни категории. Наградата STARTS на Европейската комисия (ЕК) в категорията "Иновативни партньорства" бе присъдена на изследователски екип към Цюрихския университет ETH за инсталацията "Rock Print". За приятна изненада в екипа, разработил проекта, има и българка – Гергана Русенова.

Изключително впечатление направи демонстрацията на японска телекомуникационна компания, която в партньорство с Ars Electronica Futurelab разработва проекта за комуникации и поддръжка на Олимпийските игри (ОИ) в Токио през 2020 г. По време на ОИ 2020 в небето на Токио ще бъде пълно с дронове, които ще са централно координирани от хора и от изкуствен интелект. Дроновете ще изпълняват различни функции – от персонални гидове на гостите на града, през помощ в придвижването на потока от хора и коли до огромни подвижни екрани, на който ще бъдат излъчвани най-интересните моменти от случващото се на различните спортни арени – достатъчно основание през лятото на 2020 г. да сте в Токио, нали? Ние определено ще бъдем там.

Димитър Узунов/сп. ВВС ЗНАНИЕ

Открийте още интересни новини и истории на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Август 2018