Шрифт:

Юсейн Болт влезе в Топ 100 на скъпоплатените спортисти

Юсейн Болт влезе в Топ 100 на скъпоплатените спортисти
29-09-2017 14:31

Според новият списък с най-скъпоплатените спортисти малко изненадващо влиза и атлет. Не е изненада обаче кой е той. Няма спор – това е Юсейн Болт.

В тази класация за най-добре платените спортисти за година влизат много баскетболисти, футболисти (както и американски футбол), голф-играчи. Има един тенисист и двама пилоти.

Най-изненадващото е, че в престижната листа виждаме и атлет. Ямайският спринтьор заслужи това място със солидните приходи от 34.2 милиона долара.

 

Най-бързият човек на планетата наскоро се оттегли от атлетиката, след разочароващо приключване на световното първенство в Лондон. Там той спаси ореола си само с един бронзов медал (на 100 м).

 

Годишната заплата на Болт за изминалата година е била с 2,2 милиона долара. Общо той е спечелил общо 34.2 милиона долара от спонсорства. Болт е майстор в продажбите с повече от дузина сделки с XM, Advil, Sprint (ha ha), Mumm и Kinder, които са само част от всички фирми, с които Светкавицата работи. Най-големият му договор е с Пума. Компанията плаща на Юсейн повече от 10 милиона годишно. Болт също е инвеститор, като спортист в чисто новата серия от писти Nitro Athletics, която стартира тази година.

 

Сега, когато е пенсиониран, Болт има време да печели и по други пътища. Освен бизнеса с Nitro Athletics, Болт има за цел да стане и международен мениджър на собствени ресторанти. Атлетът не крие любовта си към пилето McNuggets. Сега той планира да стартира своя собствена ресторантна империя. Целта му е да отвори 15 ресторанта за бързо хранене в Ямайка и САЩ наречени Tracks & Records.

Първото такова заведение е открито в Кингстън, Ямайка през 2011 г. и е специализирано в крилца и свинско месо. Скоро Болт ще открие такива в залива Монтего, а оглежда места и  в Лондон за новата му верига.

 

Междувременно Болт има време и пари, за да се отдръпне, да се отпусне и да се отдаде на любовта си към танците, видеоигрите Call of Duty и реге музика. Атлетът има нетна стойност 60 милиона долара.

 

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Юсейн Болт, пари
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Юли 2018