Шрифт:

Как да се справим със стреса?

Как да се справим със стреса?
02-10-2017 09:01

Дойде моментът, в който се връщаме от дълги релаксиращи почивки, които обаче винаги ни се струват много кратки, макар че спомените от тях са сладки. Трудностите в адаптацията след дълъг отпуск и натрупването на проблеми несъмнено водят до стрес и напрежение. Как да се преборим със стреса и да избегнем синдрома на прегарянето (т.нар. burn out), т.е. пълно професионално изтощение?

На работното място
Първо като човек бих споделила, че дори работата ми да е удоволствие и да чувствам удовлетворение от нея, тя несъмнено е съпроводена с моменти на стрес и напрежение. Разбира се, можете да се съсредоточите върху радостта, която ви носи работата и семейството. Като професионалист Ви казвам, че ако нищо не Ви носи задоволство и търсите къде да „избягате“от света, макар да знаете, че няма как, трябва да си помогнете. Обърнете първо внимание на себе си. Поглезете се с това, което обичате! И както винаги съветвам, първо се обърнете към природата! Не забравяйте, че хората преди нас също са имали проблеми, но са намирали лек в лековитите растения, които познавали. Ще ви припомня за добре познатите на всички маточина и лавандула, както и с навлязлата от Аюрведа лечебна Ашваганда.

Маточината (Melissa afficinalis) е наричана още лимониче поради характерната миризма на листата й. Освен че лечебното растение е богато на етерично масло, състоящо се от терпените линалоол, цитронеал и цитрал, има и  кафеена и урсолова киселина, дъбилни вещества и слузни вещества. Маточината намира огромно приложение в традиционната медицина и е все по-използвана и препоръчвана от лекарите. Използва се при невроза и нервно напрежения, главоболие и мигрена, болки със спазми по стомашно-чревния тракт и дисменорея. Маточината и екстракти от нея се използват за лечение на тахикардия, хипертония и дори при заболявания на щитовидната жлеза хипертиреоидизъм, както външно с масажи и аромотерапия, така и вътрешно. Билката има силно спазмолитично, успокояващо нервната възбуда действие и общоукрепващо действие. Използват се запарки от пресни листа, богати на масло, но не бива да ври, тъй като се губят биологично активните вещества. Не бива да се използва при остри възпалителни заболявания на червата и при суха кашлица.

Магия от Индия
Ашваганда е индийско растение с приложение в Аюрведа (букв. "наука за живота" – на санскрит коренът "Аюр" означава "дълголетие" или "живот", а веда означава "наука"). Латинското име на растението неслучайно е Withania somnifera – от "somni" сън, успокоение и  „fera”– пораждащ. Изследванията в областта на ботаническата фармакология – фармакогнозията, потвърждават точно тези лечебни свойства на Ашвагандата. А именно, че тя притежава мощно успокояващо превъзбудата и нервното напрежение действие, успешно се бори със стреса, напрежението и безсънието. Интересното е, че биологично активните вещества в Ашваганда не просто притъпяват емоциите ни, а ни тонизират и дават енергия. Затова тя е най-мощният адаптоген, т.е. умее да връща баланса.  Ашваганда съдържа алкалоиди, стероидни лактони, сапонини и желязо. Активното вещество в растението е витаферин-А – счита се, че именно това съединение може да допринесе и в лечението на онкоболни.

Не на последно място си припомняме и за добре познатата ни лавандула (Lavandula vera). Растяща на огромни красиви полета, оцветени в лилаво, притежаваща невероятен аромат и красота, лавандулата е билката с огромен релаксиращ потенциал. Всеки знае, че само като я помирише, му идват положителни мисли. Това се дължи на етеричното масло в цветовете. Етеричното масло, извлечено с дестилация, притежава уникална лечебна сила. При прилошаване може да се вдиша масло и да се сложат няколко капки на китките, а пък получената лавандулова вода се използва в козметиката и парфюмерията. Маслото от лавандула притежава много мощно антибактериално, антисептично и противовъзпалително действие. Външно се използва за рани, изгаряния и компреси, а вътрешно при нервност, стрес, главоболие, стомашно-чревни спазми. Намира приложение при мигренозно главоболие, лечение на безсъние и сърцебиене, а инхалаторно – срещу влажна кашлица.

Не забравяйте, че природата крие уникални тайни, с които може да ни помогне. Лечението с растителни екстракти  винаги е било и ще бъде първа стъпка на много заболявания. А пък фармацията ги използва като "ключ" за откриване на лечебните молекули. Преборете се със стреса по натурален начин и не забравяйте, че без почивка никой не може да бъде пълноценен. Използвайте последните слънчеви дни от годината, за да излезете и да се разходите, защото Слънцето е най-добрият безплатен антистрес лек!

 

Виктория Илиева/сп. ВВС ЗНАНИЕ

Открийте още интересни новини и истории на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: За здравето
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Септември 2018
п»ї