Шрифт:

Ивет Лалова: Снимах се с 800 деца. Те са моята мисия

Ивет Лалова: Снимах се с 800 деца. Те са моята мисия
05-10-2017 15:01 | Яна Касова

Ивет Лалова осъзнава, че популярността й трябва да се трансформира към полезни за обществото дейности. А и така прави. По време на ежегодната си есенна почивка от тренировъчен режим тя се срещна със стотици деца в София. Лалова за трета поредна година стана посланик и на кампания за информираност и борба с диабета. А нейните думи са доказателство, че трябва да обърнем внимание на здравето си и нашето бъдеще – децата.

 

- Ивет, ти си толкова постоянна в спорта, а сега те виждаме и постоянна в популяризирането на здравната превенция. Колко важно е да бъдем постоянни към здравето си?
- Здравето не е по-малко важно, дори е по-важно, от спорта. Трябва да сме много постоянни, да се грижим за себе си и да се информираме. Преди да стана лице на кампанията, не бях запозната с подробности за тази болест. Не знаех какво е диабет от тип II, от тип II. Не знаех, че всеки може да заболее от тип II, не знаех колко деца в България са болни от II тип. Прочетох и научих много, много плашещи статистики за тази болест, които ме накараха да преразгледам и своя живот и своя начин на хранене, да изключа възможно най-много захарта от своето меню. И да търся всякакви ползи, които могат да бъдат не само превенция за диабет, но и да помогнат на мен да бъда здрава, а и на спорта ми и да имам много по-големи успехи. Защото всичко е много свързано. Като дългогодишен, вече, състезател научавам, че всичко има значение, абсолютно всичко – това, което ядеш, колко вода пиеш, всичко оказва влияние за финалния резултат, дори една стотничка да е, но има ефект. С времето научаваш това – да извличаш максимума от всичко възможно.


- Ние българите неглижираме превенцията към здравето си. Популярните хора дават ли своя принос към такива обществено-значими дейности?
- Надявам се, а и смятам, че моята поява има някакъв ефект към кампанията. Миналата година имахме събития из цялата страна, където се запознах с много болни от диабет. Мога да кажа, че с много от тях започнахме някакъв вид приятелство. Споделяхме си много неща. Те ме разпитваха, а на мен самата ми беше интересно да разговарям с много специалисти и лекари най-вече за превенцията, за начина на хранене, за това как да се грижим всеки ден за себе си. И аз научих много неща, въпреки че казвам дългогодишен спортист – винаги има какво ново да се научи, какво да се прибави към знанията ни. Много се надявам кампанията да е мъничко по-успешна заради моята поява. И да, ние спортистите трябва да подкрепяме такива кампании, да подкрепяме здравето на децата, защото здраве и спорт – това е много свързано. Децата са нашето бъдеще.

 

- Ти си много популярна вече повече от 15 години. Кога популярността се превърна в отговорност?
- Може би през последните години, когато вече си давам сметка, че тази популярност трябва да бъде влагана да работи именно за такива каузи. А не за добиване за още по-голяма популярност или за безмислени неща, за които аз все още като професионален спортист директно казвам, че нямам време. Затова смятам, че тези каузи са най-важното нещо. Именно това трябва да носи популярността – една отговорност, за да върнеш нещо обратно в обществото, да бъдеш полезен по някакъв начин.

 

- През последните седмици беше много близо до децата от твоя клуб Ивет Лалова-Спринт Академи, беше на детски състезания, влезе в няколко уччилища, за да проведеш уроци по спорт.
- Това е много голяма мотивация, наистина. С малките човечета, които тренират на стадиона, прекарах невероятни мигове. Сигурно съм се снимала с над 800 деца в последните няколко дни и съм раздала толкова автографи. И ако само 100 от тях заради срещата си с мен останат на стадиона, а 50 от тях продължат вече и като пораснат, 10 да отидат на големи състезания, едно да спечели медал, значи аз съм допринесла с нещо за българския спорт. Именно това е моята цел - да ги накарам да останат, да изберат спорта, да изберат леката атлетика. Това е моята мисия – да им покажа колко много ми е дала леката атлетика, колко обичам спорта и колко щастливи и успешни могат да бъдат те, ако изберат да останат в спорта.

 

- Какво ти казват децата?
- Казват ми, че ме обчат. Казват ми, че са ме гледали, как вкъщи всички се вълнуват с техните братя, сестри, майки, бащи. Много са сладки. Децата са много откровени. Директно ми беше зададен въпросът „ти защо не влезе във финала на 200 м в Лондон?” И аз казах, че не ми е достигнало малко. Но със сигурност, когато съм на следващия си полуфинал, дай боже, това ще бъде още една допълнителна мотивация за мен. Няма да мисля само за отговорността и последствията на това дали ще се класирам на този финал или не, както става с времето, а ще мисля за ето тези мънички очички и душички, които ме гледат и ми стискат палци.

 

- Започна подготова за следващата година. Завръщаш ли се към 60 м?
- Може би ще има леко завръщане. Надявам се да съм здрава и да успея да се подготвя добре. Наистина, планът е такъв - да стартирам зимата на няколко контролни на 60 м, тъй като смятам, че е важна част от подготовката, която аз изпуснах през последните години, за да натрупам малко повече издръжливост за 200 м.

 

- Следващото лято те чака европейско първенство. Какви са скритите ти очаквания за следващия сезон?
- Все още е толова далеч, а всъщност не е. Едва се отърсих от едното и идва следващото голямо първенство. Така е в спорта. Всичо е планирано. А и подготовката за европейското първенство в Берлин не е започнала сега, тя просто никога не е спирала. Моите тайни надежди са, както винаги, да бъда там, да стигна здрава и в най-добрата си форма. От там-нататък, знаем, че може да се случи всичко.    

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Ивет Лалова
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени