Шрифт:

Столичната атлетика попълнена с нов клуб

Столичната атлетика попълнена с нов клуб
06-10-2017 13:06

В началото на август в съда бе регистриран нов атлетически клуб – СК „Спортико”.


Идеята за създаването му е най-вече на Екатерина Тошева – бивша шампионка на България в спринта (шеста на 200 м на европейското първенство във Виена 2002) и неколцина родители на невръстните възпитаници на бившата атлетка. Доскоро Тошева изпълняваше треньорски функции в „Ивет Лалова Спринт Академи”, но заедно с решението да напусне клуба, се заражда и идеята й за създаване на собствено гнездо за момчета и момичета от всички краища на столичния град.

 

Клубът „Спортико” официално е създаден на 02 август, като председател му е самата Екатерина Тошева, която занапред ще изпълнява административни и организационни функции. С треньорската дейност се нагърбва най-вече бившият спринтьор на 400 м Мартин Христов. Освен тях двамата, в управителния съвет на клуба влизат още Ася Гекова (майка на една от най-надеждните госпожици – Яна Ивкова), Атанас Миланов (бивш състезател на 400 м на Тошева), Георги Георгиев (баща на перспективната спринтьорка Калина Георгиева). Майката на малката Ния Гергова – Ваня Гергова - пък се оказва най-удачният и подходящ избор при уточняването на дизайна и ушиването на прекрасните състезателни и тренировъчни екипи (решени в електриково-синьо, пъстро и лилаво) по идея и единодушното желание на самите атлети.

 

Повечето атлетки и атлети последваха Тошева и Христов в новия клуб, след като това лято (а и преди това) участваха за „Ивет Лалова Спринт Академи”. Сред най-изявените са: Андреа Савова с бронзов медал на 400 м при двойките под 18 години, Мария Симовска (шампионка на 60 м в зала при момичетата под 16 г. и втора на 100 м през лятото),  щафетата 4х100 м (Яна Ивкова, Ивана Ковачева, Дарина Годинова, Мария Симовска) - четвърта на шампионата за 16-годишните, само на осем стотни от бронза. Дванайсетгодишната Яна Ивкова има честта да участва на Европейските детски игри през септември в Бърно (Чехия). Удивително бърз напредък на 100 и 200 м показа Калина Георгиева. А бившият състезател по кану-каяк Радомил Калвин дойде в групата на Тошева едва през април и вече мери сили с най-бързите юноши под 18 години, постигайки 11.5  на 100 м и 23.8 на 200 м. Само една хилядна (!) не достигна на Ивана Ковачева да се класира сред първите осем за финала на 400 м при атлетките под 16 години във Велико Търново.

 

 

Кои са приоритетните задачи, цели и намерения пред новосформирания клуб? Естествено това са участията и представянето на момичетата и момчетата на предстоящите зимни надпревари в ремонтираната зала „Асикс Арена” („Фестивална”). Екатерина Тошева не пожела да се ангажира с каквито и да било предварителни прогнози и очаквания. „Нека резултатите сами да заговорят за потенциала на моите състезатели. Атлетиката е измерим спорт и всяко постижение има реално измерение и стойност. Искам да изчакаме състезанията под покрив и тогава ще разберем дали сме работили правилно – треньори и състезатели – в процеса на подготовката.”

 

А най-близкото събитие, на което ще се появи „Спортико” (състезателите му вече участваха в турнира GO!KIDS! в неделя), ще бъде маратонът за „Наградата на София” на 15 октомври. По инициатива на „сребърния спонсор” на маратона за пръв път тази година има организиран ексклузивен старт на дистанция от 3 км за всички клиенти на спонсора. Идеята на Тошева и Христов (а и на останалите членове на УС) е колкото се може повече състезатели от „Спортико” да се включат в този мини-маратон.

 

Случайна среща на Екатерина с бившата й възпитаничка Александра Войнеска (шампионка на Македония на 60 м, 100 м и 200 м) поражда и идеята за разменно участие на състезатели от „Спортико” за клуб „Работнички” от Скопие, както и за участието на македонски атлети от името на „Спортико” тук в България.

 

 

Според Мартин Христов, въпреки че засега в клуба се набляга предимно на спринта, той, заедно с Тошева, имат намерение да развиват и други дисциплини – скок на дължина, тласкане на гюлле и мятане диск, препятствени бягания и др. „Нека диапазонът на „нашите” дисциплини се разширява и обогатява. Търсейки повече таланти сред столичните ученици, ние със сигурност ще увеличаваме и броя на практикуваните от нас дисциплини в леката атлетика” – твърди Мартин.

 

От този понеделник в „Спортико” бяха сформирани и групи от по-малки деца, желаещи да тренират лека атлетика – от 6 до 10-годишни. Любопитна подробност от дейността на клуба е и провеждането един път месечно на тренировка високо в планината. За тази тренировка отговаря Атанас Миланов (бивш състезател на Тошева, спринтьор на 400 м). Всъщност Миланов се е нагърбил и с осъществяването на рекламата на клуба и популяризирането на клуба в социалните мрежи (чрез създаването на собствена клубна страница във Facebook).

 

Как се подбират новите състезатели на клуба? „Засега чрез лични познанства и контакти. След утвърждаването на клуба имаме намерение да посещаваме и столичните училища в търсене на неоткрити дарования – като се почне от първи клас, та чак до дванайсти, споделя президентката на клуба. - Напълно наясно съм, че никак няма да е леко. Можем да разчитаме на средства по проекти от ММС едва през 2019 г. Няма да стоим със скръстени ръце и да чакаме. Ще се борим да завоюваме помощ и подкрепа по други проекти – от МОН и някои ведомства и организации!”

 

Всички от Управителния съвет на „Спортико” са ентусиазирани и решени да успеят в развитието и утвърждаването на клуба си. Това е и един от пътищата към възраждането на столичната атлетика сред подрастващите.

 

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Екатерина Тошева, СК Спортико, София
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Септември 2018
п»ї