Шрифт:

Народните танци и спортът

Народните танци и спортът
10-10-2017 09:23

Ваня Николова, Viasport.bg

 

Колко често сте чували израза "Нашите играха Ганкиното". Употребява се от футболните фенове и не само, за да окачестви като много слабо представянето на терена на определени футболисти или отбор.

 

Всъщност Ганкиното е много хубаво хоро от Северняшка област в размер 11/16. Не е от най-сложните народни хора, но като всяко едно от тях има своята специфика и характер.

 

Замисляли ли сте се може ли да има връзка между народните танци и футбола. Повечето от вас може би ще се изненадат от положителния отговор.

 

Ние го потърсихме от двама футболни специалисти. Единият е прилагал в тренировъчния процес упражнения от фолклора и хората, а другият практикува и е част от фолклорен ансамбъл.

 

Кирил Кирилов (на снимката) е треньор по футбол. В момента е част от детско-юношеската школа на Септември. Води отбора на юношите старша възраст на Ботев 57.

 

От около година и половина танцува във фолклорна формация"Ястра" с художествен ръководител Елка Славова.

 

"В началото си мислех, че знам доста хора - около 20. Открих, че нищо не знам. Българският фолклор е нещо уникално като количество от цялата страна. Това, което разбрах от нашата ръководителка е, че основните хора са около 500, но вариациите стигат над 1000, което е уникално богатство", разказва Кирилов пред Viasport.bg.

 

"В процеса на учене установих, че всички тези движения от различните народни танци биха били полезни. Това са уникални съчетания на сложно координационни елементи и стъпки по отношение на честота, на повратливост, на отскокливост, а всеки футболист има нужда от тези качества. Ако тези качества се съчетаят с чисто футболните, ползата би била голяма", признава Кирилов.

 

В разговора ни се вклюва и Румен Павлов, директор на школата на Септември/ДИТ.

 

"През 1976 година бях в Амстердам и там видях как в една футболна тренировка се прилагат доста неща от различни видове спорт. Преди години аз се опитах да включа към тренировките веднъж в месеца част от българските хора. Разбира се, не аз, имаше хореограф. Момчетата тогава се срамуваха, защото танцуват с момичета, а родителите ме гледаха със съмнение", разказа ни Павлов.

 

За какво може да е полезна една репетиция с народни танци на младите футболисти?

 "За координация, разбира се, в един глас ми отговарят Кирилов и Павлов. - Трябва да имаш усет, когато топката  идва към теб. Когато в хорото се въртиш, трябва да си в такт. Същото е и във футбола. В танците има хореограф, композитор, музикант... И във футбола е същото - има треньор, методист, анализатор. Само термините са други", продължава Румен Павлов.  

 

Фолклорна формация "Ястра" 

 

"Една тренировка за бързина, координация и честота спокойно би могла да бъде заместена с няколко вида специфични хора от различни краища на България, които да съчетават координационни и честотни умения. Шопските танци са най-динамични. Фаворит за честота поне за мен е Криво-садовско хоро, честотата му е много висока, комбинирана със сложната координация на самото хоро в неговата скорост, ще е доста полезна", казаКирил Кирилов.

 

"Шопските хора са еталон за сложна координация, свързана с повратливост и бързи крака, които търсим във всяко отиграване. Сериозно съм се замислил да приложа един такъв елемент в тренировките поне два пъти в месеца. Но задължително ще го правя със специалист, ще е от полза. Ние прекалено залагаме на футболните тренировки, а не вкарваме и други елементи", признава още треньорът.

 

"Разнообразието в една тренировка е важно. Едно подобно занимание ще има няколко ефекта. От една страна момчетата ще се махнат малко от терена, но отново ще са в екип, връзката между тях ще е малко по-различна - ще се хванат на хоро. От друга страна такава тренировка ще има чисто физическа ефект, но съща така ще допринесе за сплотяване на колектива, и не на последно място има патриотичен характер, ще се обърне внимание на българските традиции и ценности", е мнението на Кирил Кирилов.

 

Фолклорна формация "Ястра" 

 

Всъщност включването на народни хора в спорна тренировка не е нещо ново. Преди няколко месеца треньорката на националния отбор по баскетбол за момичета до 16 години Десислава Ангелова използва народните танци при подготовката на отбора за участие на европейско първенство, дивизия Б.

 

А само преди около месец волейболистките от националния отбор отпразнуваха с хоро на полето една от победите си на европейското първенство в Азербайджан.

 

И за финал. Ако все още не знаете Ганкиното, научете го. Лесно е. Трябва само да се хванете на хорото.

 

Ваня Николова, Viasport.bg

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Август 2018