Шрифт:

Софийският маратон стартира с рекорди

Софийският маратон стартира с рекорди
10-10-2017 15:01

Над 4000 се очаква да стартират в 34-ото издание на Софийския маратон, което се очертава като абсолютен рекорд за последните години. Повече от 700 ще бъдът участниците от чужбина, което е два пъти повече от миналата есен. Стартът е тази неделя в 9.30 ч. пред Националния стадион „Васил Левски“.

 

Програмата на Маратон София, който и тази есен е част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“, предвижда стартове на класически маратон от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, а масовият старт е на 3 км.

„Софийският маратон става все по-авторитетен и класен. За това говори и участието на много добри лекоатлети. Софийският маратон е част от веригата „Бягането наичн на живот”, от която всяка година отччитаме все по—големи резултати. За следващата година планираме да направим по-либерален регламента за джакпота и той да се печели от събралите най-много точки,“ коментира министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

 

Откриването на Софийския маратоне на 15 октомври, от 9.30 ч., пред Националния стадион „Васил Левски”. В 9.40 ч. ще бъде дадено началото на масовия старт, в 10.00 ч. ще потеглят участниците в класическия маратон и след това през 10 минути ще стартират записаните в останалите дисциплини.

 

„Не са много градовете, които могат да се похвалят с дългогодишна история на техните маратони. Вярвам, че софиянци ще проявят разбиране, че в неделния ден част от улиците ще бъдат затворени за преминаването на атлетите. Радостно е, че броят на чужденците се е удвоил и отново много силно в събитието присъства благотворителната кауза. Новото в това отношение е проектът, който набира средства за деца с множествени увреждания за осигуряване на рехабилитатори в дневен център „За надежда“. Маратонът отново е част от инициатива „София – Европейска столица на спорта, която за следващата година планира над 89 събития с цел предоставяне нови и нови възможности на хората да спортуват и да живеят активно,“ каза Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта“.

 

От името на БФЛА президентът на централата Добромир Карамаринов изрази задоволството си, че маратонът непрекъснато се развива и прогресира, като отправи специални благодарности към Анатоли Илиев, съхранил и в трудните години интереса и популярността на събитието.

 

„Българският олимпийски комитет има честта и отговорността да бъде част от това събитие повече от 10 години. С радост отбелязваме, че от година на година маратонът става все по-авторитетен, интересен, популярен,“ каза Белчо Горанов, генерален секретар на БОК.

 

Всички новини за Софийския маратон 2017 четете - ТУК

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Софийски маратон 2017
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Септември 2018
п»ї