Шрифт:

22 елитни бегачи се борят за 8 000 лв. в София

22 елитни бегачи се борят за 8 000 лв. в София
10-10-2017 15:14

22-ма елитни бегачи ще бягат в неделя и за наградата от 8 000 лв., оято е предвидена за  шампионите при мъжете и жените на Софийския маратон. Общият награден фонд на надпреварата е 60 000 лв.

 

Подгласниците на първенците на 42.195 км ще получат по 4000 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Парични премии ще има до 6-о място на 21 км и 10.5 км, както и за призьорите в тройката при ветеранските групи и за националния шампионат, който ще се проведе заедно със Софийския маратон в неделя. Бонус от 500 евро чака всеки подобрил най—доброто време на маратона в София – 2.15 часа при мъжете и 2.35 часа при женте.

 

Сред специално поанените от организатори елитни бегачи са миналогодишните победители от Етиопия Гудета Бирату при мъжете и Белайнеш Югезу при жените. С много силен личен рекорд пристига и кениецът Самсон Кипроно – 2.10:17 часа, при жените Югезу е със 2.32 часа.

 

Интересът към маратона се подсилва тази година и от факта, че двама са с шанс да спечелят супербонусите от по 20 000 лв. във веригата от маратонски бягания в България. За втора поредна година мотото „Бягането като начин на живот“ обединява три големи спортни събития. След Стара Загора на 2 април и Варна на 7 май, сега финалът на веригата пак ще бъде в столицата с WIZZ AIR София Маратон 2017. Организаторите отново осигуряват атрактивен награден фонд за поредицата от маратони. Особено впечатляващ е допълнителният бонус от 20 000 лв. при мъжете и при жените, предвиден пак за общо най-добро представяне в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система. За всеки старт се дават по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т.

 

През тази година мароканецът Абделади Тиар вече спечели две поредни победи като през април триумфира в Стара Загора и през май във Варна Така 36-годишният атлет се нуждае да завърши в тройката на WIZZ AIR София Маратон 2017 за да си осигури супербонуса от 20 000 лв., предоставян за най-добрия в трите бягания. И при жените една атлетка си запази шанса да грабне голямата награда. Бронзовата от Стара Загора Рут Матебо от Кения бе най-бърза във Варна и така се нуждае от задължителна победа сега в София за да си осигури джакпота.

 

Наред с това ще бъде разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км. За доброто настроение са предвидени много други призове, викторини и забавления. Отново специална „Арка на победителя“ ще бъде изградена в зоната на старт/финала, пред нея участниците и зрителите ще могат да се снимат за спомен и да си правят селфита със спортните звезди.

 

Всеки стартирал ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с медал за участие като спомен от събитието. На отличието е изобразен Народният театър „Иван Вазов”, а организаторите смятат всяка година на медалите да слагат различчни емблематични за столицата ни сгради. 

 

Всички новини за Софийския маратон 2017 четете - ТУК

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Софийски маратон 2017
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Юли 2018