Шрифт:

Беласица събра повече от 200 бегачи

Беласица събра повече от 200 бегачи
10-10-2017 20:40

Първото международно състезание по планинско бягане Belasitsa Sky Run вече е факт. Въпреки неблагоприятните метеорологични условия, почти 100 смелчаци се включиха в надпреварата по двете трасета на състезанието. Двата старта на състезанието се състояха с. Смолари, Македония и с. Камена, България, а финалът за всички бе в Петрич.

Освен с неблагоприятното време участниците в дългата дистанция трябваше да се справят и с предизвикателно трасе с дължина 81,4 км и общо изкачване 4100 метра. В състезанието се включиха много от най-добрите планински бегачи в България и Македония. Победители в първото издание на Belasitsa Sky Run при мъжете станаха Мартин Маринов и Константин Атанасов, а при жените спечели Мария Николова – най-добрата състезателка в планинските ултрамаратони у нас. На късата дистанция първи завършиха Александър Спасов при мъжете и Елена Димитрова при жените.

Състезанието можеше да бъде следено на живо на финала в Петрич, където се проведе и филмова вечер посветена на планинското бягане. Късно вечерта в събота се състоя и церемонията по награждаване на победителите, а последните участници финишираха малко преди полунощ.

В неделя активният уикенд в Беласица продължи с още едно състезание - Скоростно изкачване на вр. Конгур в него освен бегачи се включиха и велосипедисти. Състезателите изкачиха 1750 метра до върха, където ги посрещна първият за сезона сняг в планината. Въпреки тежките условия състезателите и при бегачите и при велосипедистите постигнаха впечатляващи резултати.

Първи при бегачите се класира Слави Асенов с време от 1 час и 32 минути, а победител при жените е Кристина Иванова. При велосипедистите Александър Алексиев успя да премине 24 км трасе за невероятните 1:49 минути. Не по-малко впечатляващо се представи и първата при жените Ивета Алексиева, която достигна до вр. Конгур за 2 часа и 7 минути.

Belasitsa Sky Run и Скоростно изкачване на вр. Конгур се организират в рамките на проект "Беласица - планината на активните хора", който се изпълнява съвместно от Планинарско еколожко дружество Еделвайс – гр. Струмица и Клуб за екстремни спортове и планинарство ′′Бела Екстрийм" – гр. Петрич и е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Македония.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Планинско бягане
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Юли 2018