Шрифт:

Прокобата на Дискохвърляча

Прокобата на Дискохвърляча
12-10-2017 12:06

Емблематичната скулптура на Дискохвърляча пред стадион "Васил Левски" е донесла проклятие за цялата композиция от осем бронзови отливки.

 

Невероятните статуи, изработени през 50-те години на миналия век от четирима скулптори, били символ на спортното могъщество. С идването на демокрацията настъпват сериозни промени в системата на спорта, а с тях резултатите на българските шампиони също тръгват надолу.

 

Няколко години след падането на комунистическия режим една от най- разпознаваемите статуи е открадната. Мистериозното "отвличане" на Дискохвърляча до ден днешен е част от фолклора на Националния стадион "Васил Левски".

"Тогава полицията започна разследване - спомня си бившият шеф на спортното съоръжение Антон Попов. - Не успяха да открият нищо. Нямам представа какво се случи оттам нататък."

 

Дългогодишни служители на стадион "Васил Левски" разказаха как под сурдинка се говорело, че кражбата била за определен човек. Поръчителят бил известен български колекционер, който искал да има произведение на изкуството, напомнящо на митичния Дискобол на гръцкия скулптор Мирон.

 

В продължение на години прокобата не позволява на никой да възстанови липсващия комплекс от статуи. Всяка една идея пропада по една или друга причина. Последното начинание също се сгромоляса с гръм и трясък. Преди шест години Столичният общински съвет гласува решение на мястото на Дискохвърляча да бъде издигната статуя на борец. Сред вносителите на идеята е и бившият изпълнителен директор и съсобственик на футболния клуб "Левски" Иво Тонев.

 

Ангажиментът по финансиране на проекта е поет от Българската федерация по борба. Олимпийският шампион Валентин Йорданов лично се заема с възстановяването на композицията от статуи. Тогавашният президент на борците ангажира скулптора Владимир Николов, който срещу хонорар от 15 000 лв. е трябвало да вдигне статуята. Оказва се, че авторът на новата статуя е каменоделец, а не скулптор, признат от Съюза на българските художници. Неговият проект не е харесан. Отделно административни пречки убиват опита за възстановка. Самият скулптор, известен с артистичния псевдоним Влади Владимир ВВ, заминава за Швейцария със своето семейство, преди да преправи своя проект, а в момента живее във Франция.

 

Историята на Дъскохвърляча продължава с едно доста сериозно предизивикатекство към всички останали скулптори. То беше разтълкувано от мнозина като подигравка към елитния български спорт. Миналото лято художниците акционисти от Destructive Creation поставиха боядисана в розово инвалидна количка на мястото на липсващата отливка.

"За националния ни отбор, който се върна с доста медали от параолимпийските игри миналата година, и всички останали, за които всеки ден е олимпиада", беше описана тяхната инициатива с поместена снимка във фейсбук страницата на неформалната организация.

 

Количката продължава да стои там, въпреки че няма официално разрешение от Столична община за това. За да не бъде отмъкната, тя е завързана за постамента.

 

Откраднали топка и обръч

 

Масивната кражба на Дискохвърляча не е единственото посегателство срещу скулптурите пред стадион "Васил Левски". Непосредствено до липсващата отливка е тази на Футболиста. Тя също е пострадала от вандали, които са отмъкнали футболната топка. Скулптурата редовно е жертва и на фенски пристрастия. Агитките на "Левски" и ЦСКА се редуват, като боядисват в синьо и червено бронзовата отливка. Това принуждава служители на Столична община след това да мият боята, за да върнат оригиналния цвят.

 

Гимнастичката също е пострадала. Нейната цялост е нарушена, след като ръката, която държи обръч, липсва.

 

Източник: bgdnes.bg

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Васил Левски
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени
Архив
Юли 2018