Шрифт:

Защо атлетите бягат обратно на часовниковата стрелка?

Защо атлетите бягат обратно на часовниковата стрелка?
21-10-2017 10:12

Лекоатлетическите състезания са атрактивни дисциплини, но замисляли ли сте се защо състезателите бягат в посока, обратна на часовниковата стрелка? Ето няколко теории за отговор.

 

Това е така, защото се предполага, че хората със силна дясна ръка, които са мнозинство от световното население, намират за по-интуитивно да тичат на обратно. Да сложиш десния си крак напред и да се наведеш при завой в тази посока е по-удобно и дава повече сила и баланс, отколкото ако се бяга по стрелката на часовника, считат физиците.

 

Освен това бягането в обратната на часовника посока изглежда по-лесно за следене отстрани, тъй като състезателите се движат в естествена посока от ляво на дясно.

 

Любопитно е, че тази идея е възприета не само при атлетическите състезания, но и при надбягванията с кучета, които дори нямат ръцете на хората. Нещо повече, много автомобилни състезания като популярната американска серия NASCAR също се обляга на същото разбиране при все, че там пилотите реално не се движат.

 

Широко разпространена е погрешната представа, че бягането обратно на часовниковата стрелка идва от Древна Гърция. Всъщност, всички там са бягали само напред, твърди Пол Картледж, професор по гръцка история в Кеймбридж.

 

В първите четири Олимпийски игри се е бягало по часовниковата стрелка, но след това посоката е обърната. Смята се, че това е станало заради възприемането на американския начин на бягане – наляво.

 

Една теория гласи, че първите бягания там се провеждали на хиподруми, където конете тичали обратно на часовниковата стрелка.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени