Шрифт:

Стресът води до затлъстяване

Стресът води до затлъстяване
26-10-2017 15:57

Изследване на учени от Университетския колеж в Лондон, публикувано в научния журнал Obesity, показва, че дългосрочното излагане на стрес води до по-висок риск от затлъстяване. 

Анализът изследва нивата на хормона кортизол в проби от коса. Той е един от индикаторите за нивото на стрес в организма. Оказва се, че високите нива на кортизол, поддържани в продължение на няколко месеца, са свързани с напълняване в същите тези месеци и значително по-висок риск от затлъстяване.

От доста време се смята, че хроничният стрес би могъл да е свързан със затлъстяването. Причината е, че в състояние на стрес пациентите докладват за преяждане или за емоционално похапване на висококалорични храни, богати на захари и мазнини. 

Кортизолът играе важна роля за метаболизма и определянето на това къде в тялото да съхраняват мазнините. 

Предишни проучвания на връзката между нивата на кортизол и затлъстяването разчитат на измерването на хормона в кръвта, слюнката или урината. В течения на деня обаче стойностите, получени по този начин, променят. Ето защо анализът на английските специалисти е първото проучване върху дългосрочния ефект от високите нива на кортизол.   

За целта са изследвани 2527 мъже и жени на възраст над 54 години. Измерванията са извършени в продължение на четири години. Резултатите могат да помогнат на учените да разработят нови методи за борба със затлъстяването, като се опитват да намалят излагането на стрес и нивата на кортизол в телата ни.

Повече в новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени