Шрифт:

19 спортни филма на фестивал в София

19 спортни филма на фестивал в София
Актьорът Стефан Джеймс в ролята на Джеси Оуенс.
27-10-2017 09:37

Осмото издание на София Индипендънт Филм Фестивал включва извънконкурсна програма в рамките на "София Спорт филм фестивал".

 

19 ленти на спортна тематика ще бъдат излъчени между 3 и 5 ноември. Сред филмте е и продукцията на екип от Канада, Германия и Франция за живота на Джеси Оуенс. В лентата „Надпреварата” е проследен живота на американеца и как мисията му да се превърне в най-великия лекоатлет на света го отвежда на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г., където той се изправя срещу идеята на Адолф Хитлер за чиста арийска раса.

 

В селекцията на фестивала е и филм за подвига на Кирил Николов-Дизела за рекордно бързото преминаване на разстоянието между старопланинските върхове Ком и Емине. Филмът се казва „109 часа”.

 

София Индипендънт Филм Фестивал беше открит снощи. Организационният секретар на София2018 и член на Управителния борд на ACES EUROPE Анатоли Илиев поздрави присъстващите, като изтъкна ролята на спорта в ежедневието на хората и силно експресивният начин, по който филмовото изкуство пресъздава желанието и стремежа за активен начин на живот. София – Европейска столица на спорта подпомага Фестивала, в чиято програма за първи път е включен и панел със спортни филми. Те са 19 от над 90-те, които ще могат да видят зрителите по време на форума до 5 ноември.

 

Жана Караиванова – създател и директор на Фестивала, изтъкна че за първи път ще има конкурс в три категории - игрално, документално и късометражно кино. Заглавията ще оценява 7-членно международно жури с председател Лорън Хамъндс от програмния екип на престижния "Трайбека филм фестивал", Ню Йорк. Ще бъдат връчени награди за най-добър игрален и документален независим филм и за най-добър български късометражен филм.

 

Сред 10-те филма от цял свят в игралния конкурс са "И после светлина" на Константин Божанов, продуцираният от Мартин Скорсезе "Място има за всички", с награда за сценарий от "Трайбека", и "Аляска в рокля", с номинация за режисура от Нюйоркските награди "Готъм". В документалния конкурс са седем забележителни филма, с признание от престижни кинофоруми, между които "Ад на земята: възходът на ИДИЛ" - най-новият филм на номинирания за "Оскар" Себастиан Юнгер.

 

За втора година "Со Индипендънт" и "Ню Бояна филм студиос" ще дадат възможност на игрални български проекти в развитие да участват в конкурса за наградата "Дани Лернер" - 50 000 евро в услуги и 5000 евро в брой при започване на снимки.

 

Филмът „Лъки“ на режисьора Джон Каръл Линч - последният филм на култовия актьор Хари Дийн Стантън, който ни напусна на 15 септември, откри осмото издание на "София Индипендънт Филм фестивал" ("Со Индипендънт"). Повече информация и пълна програма можете да намерите на http://soindependentfilmfest.com.

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


Тагове: Кирил Николов, Джеси Оуенс
BGAthletic.com
Последни новини Най-четени