Шрифт:

Нобелови вълнения

Нобелови вълнения
29-10-2017 18:18

През февруари 2016 г. хиляда учени от 20 държави публикуват обща статия със свободен достъп, озаглавена "Наблюдение на гравитационни вълни от сливане на две черни дупки" (текстът е достъпен тук: https://physics.aps.org/featured-article-pdf/10.1103/PhysRevLett.116.061102). Прякото наблюдение на гравитационни вълни е триумф на работата на огромен екип учени от цял свят и грандиозен успех на теоретичната, приложната и инженерната наука. Изкривяването на пространство-времето, причинено от преминаване на гравитационни вълни, е едва една милионна милиардна част от диаметъра на човешки косъм. Самият Алберт Айнщайн, който през 1915 г. предсказва гравитационните вълни в своята Обща теория на относителността, смята, че те никога няма да могат да бъдат наблюдавани. Експерименталното им потвърждение е наистина впечатляващ резултат, за който разказахме също в бр. 90 и 91 на сп. ВВС ЗНАНИЕ.  

През октомври Нобеловата комисия обяви, че връчва Нобеловата награда по физика за 2017 г. на трима учени "за основния им принос към детектора LIGO и наблюдението на гравитационни вълни". Проф. Райнър Уайс взема половината награда, а проф. Бари Бариш и проф. Кип Торн поделят другата половина. Поради особености на регламента за получаване на Нобелова награда (максимум до трима учени), усилията на всички експерти от екипа няма как да бъдат отчетени, което поднови дискусията дали не е необходима промяна в правилата. В резултат на откритието обаче се отваря и изцяло нова област на изследване – т.нар. гравитационна астрономия. Първите резултати не закъсняват: в средата на миналия месец учените докладват за първото в света наблюдение на гравитационни вълни от сливане на две неутронни звезди! Още по-важно е, че събитието е наблюдавано и във всички части на електромагнитния спектър с помощта на научните инструменти на над 70 астрономични обсерватории – както наземни, така и космически. По този начин астрономите могат не само да "чуят", но и да видят едновременно явленията и така да задълбочат повече познанията ни за Космоса.

Европа също участва в тези изследвания. Първото наблюдение на сливания на две черни дупки е направено с детекторa LIGO в САЩ, но анализът на данните е в колаборация с екип от лабораторията VIRGO в Италия. Наблюдението на сливането на неутронни звезди е отчетено и от двата детектора за гравитационни вълни, а в астрономичните наблюдения участва и Европейската южна обсерватория (ESO), финансирана до момента с около 14 милиона евро от Европейския съюз. Български астрономи също работят в активна колаборация с колеги от ESO по огромен брой научни задачи. Ето защо ако в момента сте кандидат-студент и обмисляте коя наука би могла да промени разбиранията ни за Вселената изцяло в следващите 10 години, астрофизиката определено трябва да е начело във вашия списък.

Открийте още интересни новини търсете на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com




Последни новини Най-четени