Шрифт:

Първата светлина във Вселената

Първата светлина във Вселената
02-11-2017 18:21

Скоро след Големия взрив Вселената е била напълно тъмна. При усилното разширяване на тъканта на Космоса се отделил толкова много горещ и плътен газ, че светлината била напълно скрита от него в продължение на милиони години. С разширяването на Вселената обаче газът станал по-прозрачен и постепенно тя се осветила от галактики и звезди, които излъчвали видима светлина. Но как точно се е случило това, е забулено в мистерия.

Екип от университета на Айова смята, че може би е намерил отговора. Учените предполагат, че черните дупки в центъра на галактиките са ускорили и изхвърлили материя с такава енергия, че тя е пробила облаците газ и е отворила път на светлината. "Възможно е черните дупки да създават ветрове, които са помогнали на лъчението от звездите да се разпростре – казва изследователят д-р Филип Каарет. – Така черните дупки може да са помогнали Вселената да стане светла."

Според теорията на учените, ефектът се дължи на поведението на черните дупки, които наподобяват състезател по фигурно пързаляне в пирует. Той притиска ръце до тялото си, за да се върти по-бързо. Когато материята се привлича към черната дупка заради огромното ѝ гравитационно поле, черната дупка започва да се върти по-бързо. Това създава ускоряващ ефект и частици материя биват запратени далеч от центъра на черната дупка.

"Когато материя попадне в черна дупка, тя започва да се върти и това бързо движение изхвърля частици материя навън – обяснява Каарет. – Те създават силни ветрове, които може да отворят пролуки, през които да се промъкне ултравиолетова светлина. В ранните галактики е възможно да се е случило именно това."

Екипът предложил теорията, когато забелязал, че ултравиолетовата светлина, идваща от Tol 1247-232, галактика на 600 милиона светлинни години от Земята, помътнява и избледнява. По принцип звездите не показват подобни промени в яркостта, затова учените заключили, че това се дължи на участието на други тела.

В момента екипът планира да наблюдава други близки галактики, които излъчват ултравиолетова светлина, за да съберат доказателства в подкрепа на теорията си.

Открийте още интересни новини търсете на страниците на новия брой на ВВС ЗНАНИЕ

 

---

Стани фен на BGathletic.com във Фейсбук за да научаваш бързо новините от света на леката атлетика.


Можеш да ползваш и мобилната версия на BGathletic.com за смартфони и таблети, която е налична на адрес m.bgathletic.com


BGAthletic.com
Последни новини Най-четени